Περισσότερες πιέσεις εκ μέρους της ΕΕ, ακόμα και με κυρώσεις στα κράτη – μέλη που δεν τηρούν όσα έχουν συμφωνηθεί για το προσφυγικό, ζητά η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, επισημαίνοντας ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μόνο διακηρυκτική αρχή χωρίς απτά αποτελέσματα.

Σε δήλωσή της με αφορμή την παρουσίαση, χθες, του έκτακτου σχεδίου ανθρωπιστικής βοήθειας σε κράτη – μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, η κ. Βόζεμπεργκ σημειώνει ότι απαιτείται μια ευρωπαϊκή απάντηση σε κάθε επίπεδο, «για αυτό το λόγο είμαστε εν αναμονή της υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων που δυστυχώς καθυστερούν, ελλείψει πολιτικής βούλησης».

Όπως υπογράμμισε «η υλοποίηση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων σε όλα ανεξαιρέτως τα κράτη μέλη αναλογικά, το κοινό σχέδιο δράσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό αλλά και οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης μεταναστών, πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις».

Σε ό,τι αφορά το έκτακτο σχέδιο της ΕΕ, η ευρωβουλευτής της ΝΔ χαιρέτισε την πρωτοβουλία, «καθώς αποτελεί μια άμεση αντίδραση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της, που προκαλείται από την τεράστια εισροή προσφύγων, στη προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο στη Συρία».