Άρχισε τη λειτουργία του σήμερα το νέο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης. Σε αυτό θα συμμετέχουν μια σειρά υπηρεσιών των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Μεταφορών, Βορείου Ελλάδος και Ναυτιλίας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα διυπουργικό όργανο το οποίο θα έχει σαν στόχο να συγκεντρώνει τις πληροφορίες και τα προβλήματα των προσφύγων έτσι ώστε να προχωρά στην άμεση επίλυσή τους.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας τόνισε πως «η κρίση ήταν ξαφνική. Την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα. Το ίδιο χάος συνέβαινε και το Σεπτέμβριο. Οργανωθήκαμε όμως και αντιμετωπίσαμε πλήρως την κατάσταση. Τα hotspots είναι έτοιμα και λειτουργούν πολύ καλά. Χτίζουμε χιλιάδες προσωρινές θέσεις φιλοξενίας προκειμένου να βγουν από το δρόμο οι μετανάστες. Η εικόνα θα αλλάξει. Μέσα στην επόμενη βδομάδα θα έχουμε δημιουργήσει άλλες 15.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ θα είμαστε σε θέση να δημιουργούμε ανάλογο αριθμό θέσεων κάθε εβδομάδα».

Επίσης, ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε «χρόνο πριν γίνει αυτή η δριμεία κριτική που δεν βοηθάει παρά σπέρνει φόβο. Σε αυτή την τεράστια προσπάθεια μην περιμένετε ταχυδακτυλουργούς, υπάρχουν άνθρωποι και θεσμοί κουρασμένοι από τα μνημόνια και αποδεκατισμένοι από προσωπικό, που όμως δουλεύουν πάρα πολύ».

Απαντώντας σε κριτικές για την Ειδομένη, ο ίδιος έκανε λόγο για «μια πολύ άσχημη κατάσταση». «Ξαναϋπήρξε, όμως, άσχημη κατάσταση στην Ειδομένη και όταν φτιάχτηκαν οι δομές η κατάσταση βελτιώθηκε. Θα το αντιμετωπίσουμε αυξάνοντας την υγειονομική βοήθεια στους πρόσφυγες και προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην παροχή τροφής και λέγοντας ότι υπάρχουν στα δύο χιλιόμετρα πιο πέρα χώροι για τη φιλοξενία τους. Δεν έχουμε σκοπό να διευθετήσουμε την κατάσταση με βίαιους τρόπους».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη. «Έχουμε ολοκληρώσει τα τέσσερα συν ένα hot spot στην Κω και έχουμε ολοκληρώσει και λειτουργούν τα δύο relocation camp, τα κέντρα μετεγκατάστασης ή καλύτερα κέντρα φιλοξενίας στο Σχιστό και στα Διαβατά» υποστήριξε και συνέχισε:

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, οι απαράδεκτες αποφάσεις ορισμένων χωρών, ή αν θέλετε των χωρών του Βαλκανικού διαδρόμου και ιδιαίτερα μέσω αστυνομικών διευθυντών και βεβαίως μέσα σε αυτή τη διαδικασία γνωρίζετε ότι ήταν και η Αυστρία δημιούργησαν μία νέα κατάσταση. Αυτήν τη νέα κατάσταση έρχεται να καλύψει αυτή η διυπουργική συντονιστική ομάδα

Τα στοιχεία για τη φιλοξενία προσφύγων

Σύμφωνα με στοιχεία του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, σήμερα στις 7.30 το πρωί φιλοξενούνταν 2.501 άτομα στα τέσσερα hotspots, 8.647 στις τέσσερις ανοιχτές δομές φιλοξενίας (Σχιστό, Διαβατά, Νέα Καβάλα και Χέρσο), 720 στον Ελαιώνα, και 5.290 στους τρεις χώρους στο Ελληνικό.

Στην Ειδομένη η εκτίμηση είναι ότι βρίσκονταν 10.000 άτομα και στον Πειραιά 1.800 άτομα. Επίσης, 490 πρόσφυγες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία που έχει μισθώσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στις Θερμοπύλες και στα Λουτρά Σμοκόβου στην Καρδίτσα.

Για τη σίτιση των προσφύγων σήμερα διανεμήθηκαν 11.890 μερίδες φαγητού στις δομές προσωρινής φιλοξενίας (Σχιστό, Ελληνικό, Διαβατά, Ελαιώνα, Κιλκίς και Λουτρά Σμοκόβου), που περιλάμβαναν πρωινό, γεύμα και δείπνο. Επίσης, δόθηκαν 1.500 μερίδες στο λιμάνι του Πειραιά.

Με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, 1.140 κρατούμενοι βρίσκονται στα 11 κέντρα κράτησης στην Κόρινθο, τον Ταύρο, το Παρανέστι, την Ξάνθη, την Ορεστιάδα, την Αμυγδαλέζα, τη Μόρια, τη Σάμο και τη Χίο.

Σήμερα ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στο διάδρομο Προσγείωσης Αθύρων στα Γιαννιτσά, όπου εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν περίπου 500 σκηνές και η συνολική δυναμικότητα θα είναι 4.000. Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες για την πλήρη διαμόρφωση των χώρων στα hotspot της Μόριας (κατασκευή του 4ου σταθμού καταγραφής), της Σάμου (τοποθέτηση οικίσκων) και της Κω (συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής υποδομών). Στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης φάσης, ενώ στον Ελαιώνα έχουν ξεκινήσει οι χωματουργικές εργασίες προκειμένου να γίνει η επέκταση.