Διάθεση για… αποκαλύψεις είχε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις στο London School of Economics.

Ο ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας λοιπόν, διηγήθηκε μία στιχομυθία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν ακόμα αναλάβει τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Κατά τα λεγόμενα του Σόιμπλε, ο Τσίπρας του είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. «Τότε του είχα απαντήσει: Αυτό είναι απολύτως αδύνατο. Δεν θα συμβεί. Πίστεψέ με», επεσήμανε και συνέχισε:

Η αντίδρασή μου ήταν να του ευχηθώ να μην κερδίσει τις εκλογές, διότι δεν θα μπορούσε να κρατήσει την υπόσχεσή του. Υποσχέθηκε ένα πράγμα και έξι μήνες μετά έκανε το αντίθετο. Και η Ελλάδα αναγκάστηκε να πληρώσει τρομερό τίμημα για αυτό. Ήταν πολύ ακριβό για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ακόμη, ότι και στην Γερμανία υπάρχει η συζήτηση ότι η Καγκελάριος δεν είναι αρκετά αυστηρή σε ό,τι αφορά την μελλοντική ανταγωνιστικότητα της χώρας της. «Την τελευταία χρονιά είχαμε την μεγαλύτερη αύξηση στους πραγματικούς μισθούς εδώ και δεκαετίες. Δεν είμαστε τόσο ηλίθιοι όσο νομίζετε. Αν διαβάζετε μόνο ελληνικές εφημερίδες, θα σχηματίσετε λάθος εντύπωση για την Γερμανία», δήλωσε αστειευόμενος.

Κατά τα άλλα ο γερμανός ΥΠΟΙΚ στάθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα με το προσφυγικό, διαμηνύοντας πως αυτό δεν είναι είναι δικαιολογία για να μην τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί. 

«Η αξιολόγηση, όπως κατάλαβα κατά την τελευταία συνάντηση του Eurogroup και θα καταλάβω και στην επόμενη συνάντηση την Δευτέρα, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ως τώρα η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει ό,τι έχει συμφωνηθεί για αυτή την αξιολόγηση. Δεν είναι θέμα των Θεσμών, είναι μόνο της Ελλάδας να ανταποκριθεί σε ό,τι έχει συμφωνηθεί. Είναι όμως θέμα των Θεσμών να βρουν μια λύση» είπε και πρόσθεσε:

Γνωρίζω πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της επιπρόσθετης προσφυγικής κρίσης, η οποία αποτελεί μεγάλη πρόκληση αλλά (η Ελλάδα) έχει συμφέρον να μην (...) χρησιμοποιήσει τη μεταναστευτική κρίση για να μην τηρήσει τις συμφωνίες για την αξιολόγηση.

Με αυτή την αποστροφή ο Σόιμπλε φαίνεται να διαχωρίζει τη θέση του από τις διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα ότι το Βερολίνο πρόκειται να μαλακώσει τη στάση του όσον αφορά τα μέτρα της πρώτης αξιολόγησης. 

Αναφερόμενος στο πολιτικό κόστος της εφαρμογής των προγραμμάτων στήριξης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι σε καμία χώρα το πρόγραμμα δεν αγαπήθηκε, αλλά πάντα ήταν χρήσιμο. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσεις τις επόμενες εκλογές», παραδέχθηκε και ανέφερε ότι λόγω της προσφυγικής κρίσης και το δικό του κόμμα κινδυνεύει να ηττηθεί στις επικείμενες εκλογές σε τρία ομόσπονδα κρατίδια. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μεγάλη πτώση, αλλά παρόλα αυτά αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας», επισήμανε.

Πάντως, στο προσφυγικό ο Σόιμπλε επιφύλασσε θετικά σχόλια για την Αθήνα. «Ο μόνος πραγματικός φίλος της Ελλάδας, αναφορικά με την προσφυγική κρίση, σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικάΑναφέρθηκε δε, σε συζήτηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Ευκλείδη Τσακαλώτο πριν από πέντε εβδομάδες: «Του είπα ότι αν η Γερμανία αποφάσιζε αυτό που ζητούν πολλοί από τους πολίτες μας και πολλοί από τους γείτονές μας, δύο μέρες μετά η Ελλάδα θα ήταν ένα «αποτυχημένο κράτος» (failed state) - δεν θα το κάνουμε». Όχι μόνο για την Ελλάδα, συνέχισε, αλλά και για το συμφέρον της Ευρώπης, η οποία πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τις αξίες της. «Δεν μπορούμε στην Ευρώπη να σώσουμε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να σώσουμε εκείνους που μπορούμε», υπογράμμισε και ζήτησε να βρεθεί η σωστή αναλογία και να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις περιοχές κοντά στην Συρία, ενώ ανέδειξε το γεγονός ότι η χώρα του έχει διαθέσει το 50% του ποσού που χρειαζόταν για αυτό ο ΟΗΕ.​