Ναι, η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης μας αιφνιδίασε- την περιμέναμε ένα μήνα αργότερα ομολόγησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ναι, η αλήθεια είναι ότι καθυστερήσαμε στην κατασκευή των hotspots- ολοκληρώσαμε όμως την υποχρέωσή μας. 

Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα από τις χώρες του Βίσεγκραντ, δημιούργησε άλλα δεδομένα. Δεδομένα που εμφανώς ξεπερνούν τις διαχειριστικές ικανότητες της Ελληνικής κυβέρνησης- όχι μόνο της σημερινής, οποιασδήποτε Ελληνικής κυβέρνησης. 

Τα στοιχεία που έχει η ελληνική κυβέρνηση, στη χώρα μας βρίσκονται περίπου 32.000 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 24.985 στην ηπειρωτική χώρα και οι 6.857 στα νησιά. Οι ένοπλες δυνάμεις σιτίζουν καθημερινά 13.480 από αυτούς. 

Η Ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά διαχειρίσιμη. «Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, το κράτος παρεμβαίνει με όλες τις δομές του», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος θα είναι επικεφαλής ενός διυπουργικού συντονιστικού οργάνου που συγκροτήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσουν το προσφυγικό, λίγες μέρες πριν τη Σύσκεψη Κορυφής. Και σε αυτό αργήσαμε, αλλά είπαμε: οι ώρες δεν προσφέρονται για γκρίνια. 

Όλα δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της σύσκεψης κρίνεται εν πολλοίς από τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι ήθελαν τη σύσκεψη, πηγαίνουν «κουμπωμένοι». Φοβούνται το ενδεχόμενο ο Αλέξης Τσίπρας να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και να τους ζητήσει να συμφωνήσουν με αυτές, χωρίς να λάβει σοβαρά υπ όψιν του τις προτάσεις που θα καταθέσουν. Οι ίδιοι είναι αποφασισμένοι να μην περιοριστούν σε ρόλο κομπάρσου και θα ζητήσουν, οι προτάσεις που θα υποβάλλουν, να ληφθούν σοβαρά υπόψη στη χάραξη της γραμμής που θα τηρηθεί στις Βρυξέλλες. 

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης- κυρίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατυπώνουν μεγάλες επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να απειλήσει με βέτο σε ευρωπαϊκές αποφάσεις, προκειμένου να κερδίσει θετική απόφαση για τα αιτήματά της. Ο Κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε ισχυρές συμμαχίες, υποστηρίζοντας ότι το βέτο φέρνει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. 

Το μεσημέρι θα γνωρίζουμε…