current views are: 8

4 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση05:20

Τι θα πει ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα για το προσφυγικό

Πιο καχύποπτος από ποτέ προσέρχεται στο πρώτο του Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν κρύβει ότι δεν έχει την ελάχιστη πλέον εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσίευση 05:20’

Πιο καχύποπτος από ποτέ προσέρχεται στο πρώτο του Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν κρύβει ότι δεν έχει την ελάχιστη πλέον εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Πιο καχύποπτος από ποτέ προσέρχεται στο πρώτο του Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν κρύβει ότι δεν έχει την ελάχιστη πλέον εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με την εξαίρεση της ώρας που παρουσίαζε το σχέδιο οικονομικής εξυγίανσης της Ν.Δ., ο κ. Μητσοτάκης έχει αφιερωθεί τα τελευταία 24ώρα σε συνεχείς διαβουλεύσεις με στόχο αφενός να αξιολογηθούν οι προοπτικές ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Ε.Ε. – Τουρκίας, τη Δευτέρα, αφετέρου δε να ισχυροποιηθεί η γραμμή της Ν.Δ. ενόψει της σημερινής συζήτησης στο Προεδρικό.

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον Τσίπρα» ήταν το συμπέρασμα της χθεσινής σύσκεψης του Συντονιστικού της ΝΔ για το προσφυγικό αλλά και το σήμα που έστειλαν, προ ημερών, οι βουλευτές προς τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και ήδη η Συγγρού σπεύδει να ερμηνεύσει τη σημερινή συνάντηση ως τέτοια: «επιβάλλαμε τη διεξαγωγή του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να επιβάλλουμε μία αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης στο εθνικό ζήτημα του προσφυγικού» σημειώνουν γαλάζια στελέχη.

Ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται στο Προεδρικό με μία σειρά βασικών θέσεων και, κυρίως, με προφανή προβληματισμό για την ατζέντα που θα επιχειρήσει να επιβάλλει ο κ. Τσίπρας. «Στο Προεδρικό πάμε για να συζητήσουμε σοβαρά και όχι για επικοινωνιακά παιχνίδια προς εσωτερική κατανάλωση» σημειώνει στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνοντας ότι αρχική επιδίωξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι να διασφαλίσει τη σοβαρότητα της διαδικασίας. Σε περίπτωση που υπάρξουν στοχευμένες διαρροές από το Μαξίμου, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν, η Ν.Δ. θα αντιδράσει με οξύ τρόπο, καταγγέλλοντας τον κ. Τσίπρα για μικροπολιτικές επιδιώξεις, ωστόσο ο στόχος είναι από τη σημερινή σύσκεψη να βγει λευκός καπνός.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αναμένεται να ασκήσει κριτική στην πολιτική των «ανοικτών συνόρων» και της «κας Τασίας» που άσκησε τους πρώτους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την πλήρη διαχειριστική αδυναμία που επιδεικνύει από το Νοέμβριο. Παράλληλα, θα αναδείξει λάθη και καθυστερήσεις και της ευρωπαϊκής πλευράς ενώ θα επιμείνει στη δέσμη των 6 προτάσεων που παρουσίασε, προ ημερών, με έμφαση στην ανάγκη διαφορετικής αντιμετώπισης προσφύγων – μεταναστών και στην ενίσχυση του στοιχείου της αποτροπής στην ελληνική στάση.

Από εδώ και πέρα, ωστόσο, αρχίζουν τα δύσκολα, που αφορούν προφανώς στην επιδίωξη του κ. Τσίπρα να λάβει την έγκριση των πολιτικών αρχηγών ώστε, ό,τι συμβεί εφεξής να χρεωθεί στο σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Στη Ν.Δ. δεν θέλουν να δώσουν λευκή επιταγή στον Πρωθυπουργό, ωστόσο είναι σαφές ότι ενδεχόμενο αίτημα του κ. Τσίπρα να περιλαμβάνεται σε ένα κοινό ανακοινωθέν η προειδοποίηση σκλήρυνσης της ελληνικής στάσης σε περίπτωση μη συμφωνίας για ευρωπαϊκή λύση δεν είναι εύκολο να αποκρουστεί πλήρως. Κυρίως διότι θα άφηνε τη Ν.Δ. έκθετη στα προπαγανδιστικά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ περί ταύτισής της με τους σκληρούς της Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο το, προ ημερών, σχόλιο του κ. Ν. Παππά για ταύτιση της Συγγρού με τις… χώρες του Βίζενγκραντ.

Άλλωστε, πέραν της πολιτικής πραγματικότητας, ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει, μέσα στο Προεδρικό, να σταθμίσει και το επικοινωνιακό παιχνίδι που ενδεχομένως θα στήνει, με κάθε σχετική ευκαιρία, το κυβερνητικό επιτελείο, έχοντας τους Γ. Κουμουτσάκο και Μακ. Λαζαρίδη ως τα μάτια και τα αυτιά του εκτός αιθούσης.

Η στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα είναι, επί της αρχής, αρνητική σε κάθε μονομερή ενέργεια, είτε αυτή αφορά το κλείσιμο των συνόρων, είτε το ενδεχόμενο βέτο. «Κινούμαστε με επιδίωξη να υπάρξει μία δεσμευτική συμφωνία τη Δευτέρα και όχι για μη λύση που θα πυροδοτεί μονομερείς κινήσεις και θα εντείνει την απομόνωση της χώρας» διαμηνύει η Συγγρού ότι θα πει ο κ. Μητσοτάκης, προς τον Πρωθυπουργό. Εις ότι αφορά, τέλος, την πρόταση του Σταύρου Θεοδωράκη για τον, εκτός ΣΥΡΙΖΑ,… υπερυπουργό που θα μπορέσει να λύσει το μεταναστευτικό, στη Ν.Δ. δηλώνουν άγνοια. Κυρίως, όμως, δεν έχουν κανένα λόγο να αποδεχθούν καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν η καλύτερη οδός διαφυγής για τον Πρωθυπουργό, δεδομένου ότι οδηγούσε όχι σε συνεργασία αλλά, μόνον, σε επιμερισμό της ευθύνης για την εικόνα διάλυσης και στα κόμματα της αντιπολίτευσης.


σχετικα αρθρα