Η προετοιμασία του κυβερνητικού επιτελείου ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 7ης Μαρτίου συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. 

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε χθες αναλυτικά στο Υπουργικό Συμβούλιο τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί στην κρίσιμη συνεδρίαση της Δευτέρας. Αυτούς τους άξονες θα παρουσιάσει και σήμερα στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων κατά την διάρκεια του Συμβουλίου υπό των Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, αναζητώντας το μάξιμουμ της συναίνεσης. 

Πάντως, μπορεί η κυβέρνηση να κινείται παρασκηνιακά σε όλα τα επίπεδα προετοιμάζοντας την προώθηση των ελληνικών θέσεων, όμως υπάρχουν αρκετά πεδία τα οποία φοβάται ότι θα μπορούσαν να στραβώσουν. 

Ανώτατη κυβερνητική πηγή, δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τυχόν χαλάρωση της πίεσης προς την Τουρκία, με αφορμή την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Στην Αθήνα δεν έχουν πειστεί πως η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν, πως θα ακύρωνε στην πράξη την παρουσία των συμμαχικών πλοίων. 

Η ανησυχία για την στάση της Τουρκίας -παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα που έστειλε στον Αλέξη Τσίπρα ο τούρκος ομόλογος του Αχμέτ Νταβούτογλου- εντείνεται από την καθημερινή, συνεχιζόμενη σταθερή ροή μεταναστών που φτάνουν στην χώρα μας και δεν δικαιούνται άσυλο. Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, αυτοί οι άνθρωποι φτάνουν το 30% εκείνων που φτάνουν στην χώρα μας. 

Ένα ακόμα στοιχείο που προβληματίζει την κυβέρνηση, είναι εκείνο της αποτελεσματικότητας του Βέτο, στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα ελληνικά αιτήματα. 

Διπλωματικές πηγές τονίζουν πως μια ακραία κίνηση όπως είναι το Βέτο, θα μπορούσε να αφήσει έκθετη την ελληνική πλευρά, αφού όπως συμπληρώνουν, το ζήτημα της διαπραγμάτευσης παραμένει ακόμα ανοιχτό και θα μπορούσε να είναι το σημείο που ενδεχομένως θα προκαλούσε να προκαλέσει "αντίποινα".