Μετά από έντονο παρασκήνιο και δραματικές διαβουλεύσεις, λόγω της απαίτησης της Φώφης Γεννηματά για αναφορά σε οικουμενική κυβέρνηση, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο συμπερασμάτων για το προσφυγικό. Δεν υπογράφουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος μαζί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν τη συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή ήταν ανοιχτός ο κίνδυνος ναυαγίου, καθώς η Φώφη Γεννηματά φαινόταν να τορπιλίζει τη συμφωνία για το προσφυγικό στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Όπως επεσήμαναν, ενώ υπάρχει συμφωνία σε όλα τα σημεία για τις θέσεις της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το κοινό κείμενο μπλοκάρει στον αστερίσκο που θέτει η κυρία Γεννηματά. 

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητούσε να περιληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων ηπρότασή της για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, απαιτώντας να αναφέρεται στην κοινή ανανκοίνωση ότι τα συμφωνηθέντα δεν είναι εφαρμόσιμα χωρίς οικουμενική κυβέρνηση. 

Live bloging*