current views are: 4

4 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση15:53

Κοτζιάς: Παγκόσμιο πρόβλημα το προσφυγικό, δεν αφορά μόνο Ελλάδα και Τουρκία

Παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δημοσίευση 15:53’

Παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε το προσφυγικό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοτζιάς, «συμφωνήσαμε ότι το προσφυγικό δεν είναι θέμα Τουρκίας ή Ελλάδας ούτε μπορεί να περιοριστεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» και τόνισε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε και η συμφωνία συνδρομής του ΝΑΤΟ στην αντιμετώπισή του.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της ανάπτυξης «μέσα από δυσκολίες συχνά των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου».

Σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι υπάρχουν νομικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών υπογραμμίζοντας όμως ότι «σε θέματα συνεργασίας στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν εκμεταλλευόμαστε την ανθρώπινη δυστυχία για πολιτικά οφέλη, γεγονός που αποδείχθηκε και στο παρελθόν όταν στο σεισμό στην Τουρκία οι πρώτοι που συνέδραμαν ήταν οι Έλληνες».

Πρόσθεσε δε: «Τα ανθρωπιστικά δεν πρέπει να μπερδεύονται με τα πολιτικά. Ποιο είναι το δικό σου νησί, ποιο είναι το δικό μου νησί δεν υφίστανται όταν υπάρχει πρόβλημα διάσωσης».

«Οι διερευνητικές συνομιλίες γίνονται για την υπέρβαση των προβλημάτων» απάντησε ο κ. Κοτζιάς τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι αναθεωρητική δύναμη και πιστεύει στην καλή γειτνίαση και την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου». Τόνισε δε την ανάγκη «συστηματικής αντιμετώπισης των δικτύων των διακινητών και των μαφιόζων που έχουν τζίρο 6 δισ. ευρώ».

Ελλάδα και Τουρκία στο βαθμό που μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους θα αποτελέσουν έναν ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό που να ανταποκρίνεται στις ελπίδες, τους καημούς, τις προοπτικές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Όπως είπε, η λύση του θα συμβάλλει και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να επιλυθεί αυτή η τεράστια ροή και η ανθρωπιστική κρίση.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία στηρίζει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αιγαίο για να συνδράμουν σε αυτήν την κρίση του προσφυγικού.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις συμφωνίες επανεισδοχής μεταναστών, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως η Άγκυρα έχει μια συμφωνία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία όπως επίσης και με άλλες χώρες της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν Κοτζιάς και Τσαβούσογλου στα δύο σημαντικά δίκτυα που προωθούνται για τη σιδηροδρομική ταχεία διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με την Θεσσαλονίκη και την Ηγουμενίστα και την ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Σμύρνης με την Θεσσαλονίκη, έργα τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως δίχτυ που θα διευκολύνει την κατανόηση και την συνεργασία στην περιοχή. 

Σχετικά με τα ενεργειακά τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία του αγωγού ΤΑΡ και του κάθετου διαδρόμου, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου επισήμανε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου της Ανατολίας ΤΑΝΑΠ θα βοηθήσει και στην επιτάχυνση του ΤΑΡ.

Αναφερόμενος στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως την Αίγυπτο ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ότι η Τουρκία διατίθεται ως έδαφος διαμετακόμισης των ενεργειακών κοιτασμάτων και του φυσικού αερίου.

«Υπάρχουν διαφορές και προβλήματα προς επίλυση» είπε τονίζοντας ότι είναι θετική η συνέχιση των επαφών και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αποφεύγουμε οποιαδήποτε παρέμβαση και δήλωση θα μπορούσε να εντείνει το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

 

 


σχετικα αρθρα