Στο παρασκήνιο της συνάντησης του προέδρου της Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας για το προσφυγικό σήμερα στο Παρίσι αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde, που σημειώνει η Μέρκελ, εν αντιθέσει με τον Ολάντ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να συντονιστούν στην προσφυγική κρίση που σπαράσει την Ευρώπη. Ο Ολάντ συνάντησε σήμερα τη Μέρκελ σε μία απόπειρα να βρεθεί κοινό έδαφος σε αυτό το εξόχως ευαίσθητο θέμα, τρεις ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε κατά την εφημερίδα ότι η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται με το ίδιο πνεύμα και ότι η Γαλλία θα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στην ΕΕ για να φιλοξενήσει 30.000 πρόσφυγες. Παράλληλα ανακοίνωσε πως η χώρα του θα στείλει ένα σκάφος στο Αιγαίο για να συμμετάσχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο των προσφυγικών.

Το προσφυγικό, αναφέρει η Le Monde, έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις γαλλογερμανικής σχέσεις. Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς άσκησε κριτική την πολιτική ανοιχτών θυρών προς τους πρόσφυγες που εφαρμόζει η Άνγκελα Μέρκελ και κατά της πρότασής της για μόνιμο μηχανισμό εγκατάστασης στην ΕΕ, πρόταση που σημειωτέων δεν είναι πολύ δημοφιλής στην Γερμανία.

Παρά τις διακηρύξεις Ολάντ για αλληλεγγύη, η απόσταση με τη Μέρκελ παραμένει, παρατηρεί η Le Monde. Η καγκελάριος, συνεχίζει το δημοσίευμα, είναι περισσότερο πρόθυμη από τον γάλλο ομόλογό της να απευθύνει έκκληση στην ΕΕ για να μην αφήσουν την Ελλάδα να βυθιστεί στο χάος.