«Η Νέα Δημοκρατία ​άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Η κυβέρνηση προσαρμόζει την πολιτική της στον ρεαλισμό. Δημιουργήθηκε ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο στα ελάχιστα για τη Σύνοδο Κορυφής. Διατηρώ έντονες αμφιβολίες ότι η κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί την κατάσταση» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την ολοκλήρωση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

«Στην οκτάωρη συζήτηση η Νέα Δημοκρατία άσκησε δριμύτατη κριτική στον πρωθυπουργό και στην Κυβέρνηση για τους μέχρι σήμερα χειρισμούς τους στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Χειρισμούς που έχουν φέρει τη χώρα στην κατάσταση την οποία όλοι οι Έλληνες βιώνουμε σήμερα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

Έστω και με καθυστέρηση, η Κυβέρνηση αρχίζει και προσαρμόζει τη στρατηγική της στο ρεαλισμό. Τέθηκε - και συμφωνήθηκε - ένα ελάχιστο, κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, την οποία πρέπει να διεκδικήσει η χώρα στη συνάντηση της Δευτέρας.

«Αλλά, από εκεί και πέρα, διατηρώ τις έντονες επιφυλάξεις μου, κατά πόσο ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών» επεσήμανε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στο ανακοινωθέν, «υπάρχει ρητή αναφορά στην ανακοίνωση για την ανάγκη ενίσχυσης κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, που αφορούν τους παράτυπους μετανάστες. Και αυτό, από μόνο του, συνιστά μια απαραίτητη προσαρμογή της Κυβέρνησης στην τρέχουσα κατάσταση».

Αποτιμώντας το αποτέλεσμα του συμβουλίου, από τη ΝΔ τόνιζαν πως σήμερα ο πρωθυπουργός βγήκε πιο εξασθενημένος και η Νέα Δημοκρατία ενισχυμένη.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι ο κ. Τσίπρας «για περίπου 8 ώρες δέχθηκε σκληρή κριτική, κυρίως, αλλά όχι μόνο, για τη σημερινή κατάσταση» ενώ υπενθύμιζαν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που από την αρχή επεδίωξε την πραγματοποίηση της σύσκεψης αυτής πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν να δεχθούν τις περισσότερες προτάσεις της ΝΔ στο μεταναστευτικό». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη ΝΔ κάνουν λόγο για αποδοχή από την πλευρά του πρωθυπουργού θέσεων με τις οποίες είχε εκφράσει κατά το παρελθόν την έντονη αντίθεσή του όπως είναι η αύξηση των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για τους παράνομους μετανάστες, ο αυστηρός και αποτελεσματικός διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, καθώς επίσης, και το ζήτημα της ενίσχυσης της ασφάλειας των συνόρων.

«Ο κ. Τσίπρας που μπήκε στο προεδρικό μέγαρο είναι ίδιος με τον Τσίπρα που βγήκε από το Προεδρικό Μέγαρο; Εκεί μέσα πέρασε οκτώ δύσκολες ώρες, με μια σκληρή κριτική από όλα τα κόμματα και αναγκάστηκε να δεχθεί σειρά προτάσεων με τις οποίες διαφωνούσε πριν λίγες μέρες» επεσήμαναν χαρακτηριστικά στη Συγγρού.

Στη ΝΔ τονίζουν ο πρόεδρος του κόμματος κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες δεν βρίσκονται όλες στο κοινό ανακοινωθέν, όπως είναι η άμεση διαμόρφωση και εκκίνηση εφαρμογής ευρωπαϊκού και όχι εθνικού προγράμματος επιστροφής στις χώρες προέλευσής τους, με ευθύνη των ευρωπαϊκών αρχών, όπως είναι η Frontex.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και στη Συγγρού αμέσως μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών τόνιζαν πως διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ξεκαθάριζαν όμως πως «ο πρωθυπουργός πηγαίνει στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα έχοντας ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, το οποίο οφείλει να υπερασπιστεί με επιτυχία και να φέρει πίσω απτά αποτελέσματα».