Συναίνεση στο θέμα του προσφυγικού διαπιστώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε επιστολή – πρόσκληση προς τους ηγέτες της ΕΕ για την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας με τη συμμετοχή της Τουρκίας. Παράλληλα καλεί την Ένωση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών της κρίσης, κυρίως στην Ελλάδα.

Ο κ. Τουσκ στην επιστολή του, περιγράφει τις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ για τη σύνοδο της Δευτέρας:

  1. Επιστροφή της Σένγκεν σε συνθήκες κανονικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τουσκ τονίζει πως πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
  2. Συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ’ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός. Σχετικά με τις χθεσινές επαφές του στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου διαπιστώνει «πολιτική βούληση» από την Άγκυρα για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
  3. Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά και ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα. «Όπως ο συνάδελφός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ″μια αποθήκη ψυχών″. Την Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως στις 13:30 ώρα Ελλάδας, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου των 28.