Από την έκβαση του χθεσινού, οκτάωρου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, έμειναν σχεδόν όλοι ικανοποιημένοι. Τουλάχιστον η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση και το Ποτάμι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου και μόνο που υπήρξε το κοινό ανακοινωθέν που υπεγράφη από πέντε κόμματα, έστω και με τις όποιες ενστάσεις εκφράστηκαν σε επιμέρους ζητήματα από τους υπόλοιπους αρχηγούς, το θεωρούν νίκη. Εκτιμούν πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ενισχυμένος και θα μπορέσει να μιλήσει εκ μέρους όλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, εκφράζοντας ίσως για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία την περιβόητη "Εθνική Γραμμή".

Ταυτόχρονα, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σημείωναν πως οι θέσεις που εκφράστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αποτέλεσαν την βάση για την επίτευξη της συμφωνίας, άρα αναγνωρίστηκε από όλους η προσπάθεια της το τελευταίο διάστημα.

Αν κάτι δεν άρεσε στο κυβερνητικό επιτελείο, αυτό ήταν η επιμονή μέχρι τέλους της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, να καταγραφεί η άποψη της πως το προσφυγικό μπορούσε να το διαχειριστεί μόνο μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, στο σημείο αυτό, η Φώφη Γεννηματά ταυτίστηκε πλήρως με τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, που ζητούσε να τεθεί στο τραπέζι της συζήτησης το ζήτημα της Οικουμενικής Κυβέρνησης.

Ορισμένοι από τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα ήταν πιο επιθετικοί απέναντι στην Φ. Γεννηματά και τον Β. Λεβέντη, τονίζοντας πως "Ορισμένοι, μπροστά σε μια ιδιαίτερα κομβική στιγμή για την χώρα, προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα αποσταθεροποίησης. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους πως η χώρα έχει δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, η οποία έχει ορίζοντα τετραετίας".

Επίσης, εκτιμήθηκε θετικά η διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να κρατήσει χαμηλά τους τόνους και να συμφωνήσει στις βασικές αρχές του κυβερνητικού σχεδίου, παρά την διαφορετική αντίληψη των δύο πλευρών σε μερικές παραμέτρους. Μεταξύ σοβαρού και αστείου, κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν πως "Ο Μητσοτάκης είναι ένας αντίπαλος με καθαρό ιδεολογικό στίγμα, γεγονός που καθιστά ενδιαφέρουσα κάθε συζήτηση μαζί του".