Χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση. Φαίνεται και από τη χρονική διάρκεια που διήρκεσε και από τα όσα αναφέρονται στην κοινή ανακοίνωση των αρχηγών, αλλά και τα όσα ακολούθησαν. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων, λίγη ώρα μετά την κοινή ανακοίνωση, δεν έχασαν την ευκαιρία να πετάξουν «καρφιά» ο ένας στον άλλο.

Κάπως έτσι τα περιμέναμε τα πράγματα όταν, χθες, γράφαμε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης προσέρχονται «κουμπωμένοι». Η καχυποψία αυτή φάνηκε πεντακάθαρα και στη σύσκεψη όπου όλοι (σχεδόν) τα άκουσαν (σχεδόν) από όλους. 

Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε στον δεύτερο γύρο της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και μια πολιτική αποτροπής της ανεξέλεγκτης εισόδου μεταναστών. Εν τω μεταξύ, η Φώφη Γεννηματά πίεζε και ζητούσε μετ’ επιτάσεως να υπάρξει ρητή αναφορά στο κείμενο που θα τονίζει την αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση.

Ούτε φυσικά ότι νεώτερες πληροφορίες διέψευδαν τις προηγούμενες, κάτι που έγινε με τη δημιουργία κλειστών χώρων φύλαξης. Ενώ αρχικώς ειπώθηκε ότι αυτό αποτέλεσε την αιτία για την πρώτη σύγκρουση Τσίπρα- Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό να απαντά αρνητικά, στο τέλος φτάσαμε, κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ, να δηλώνουν ότι στην Ελλάδα… ήδη λειτουργούν κλειστά κέντρα. 

Όταν ολοκληρώθηκε η σύσκεψη, η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατέληξε σε κοινό ανακοινωθέν στη βάση της εισήγησης του πρωθυπουργού. 

Αν όμως η κυβέρνηση ήταν μια φορά ικανοποιημένη, η ΝΔ εμφανίστηκε ικανοποιημένη… δυο φορές. Και αυτό γιατί «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση οδηγήθηκαν να δεχθούν τις περισσότερες προτάσεις της ΝΔ στο μεταναστευτικό».

Η ΝΔ σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε τελικά θέσεις με τις οποίες διαφωνούσε, όπως οι κλειστοί χώροι φύλαξης για τους παράτυπους μετανάστες.

Στο κείμενο των αρχηγών, η σχετικά αναφορά περιγράφεται ως «ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών». 

Εν πάση περιπτώσει… Έστω και έτσι υπήρξε μια συμφωνία των περισσοτέρων αρχηγών. Άσχετα αν αμέσως μετά άρχισαν τα… όργανα.