current views are: 12

5 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση10:52

Αβραμόπουλος: Μέσα στον Μάρτιο έως 100.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο “εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται”, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, όπου βρέθηκε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της”, καθώς και ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί”, αλλά “οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν”.

Δημοσίευση 10:52’

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο “εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται”, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, όπου βρέθηκε ότι “η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της”, καθώς και ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί”, αλλά “οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν”.

Δύο ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, μια σύνοδο «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται», ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έστειλε σήμερα το μήνυμα από την Αθήνα, όπου βρέθηκε ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, η Ευρώπη είναι στο πλευρό της», καθώς και ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα-μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί», αλλά “οφείλουν οι χώρες να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν».

Μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του ινστιτούτου δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και του ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, στην Αθήνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ, ή η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.

«Όταν κλείνουν τα σύνορα, συχνά κλείνει και το μυαλό πολλών» επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι τέτοιες μονομερείς προσεγγίσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία αλλά και συνολικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η  Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται» παρατήρησε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».

«Εκείνο που οι χώρες όμως οφείλουν να κάνουν είναι να τηρούν με ευλάβεια όσα προβλέπει ο συνοριακός κώδικας της Σένγκεν», συνέχισε, και συμπλήρωσε : «Πρέπει να διαφυλάξουμε το μεγαλύτερο επίτευγμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τη ζώνη Σένγκεν. Προϋπόθεση για τη διατήρησή της είναι η τήρηση των κανόνων που υπάρχουν», ενώ στόχος, όπως είπε, είναι ως το τέλος του χρόνου «να επιστρέψουμε στην αποκατάσταση της πλήρους εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν».

Στην εκδήλωση με θέμα «η Ευρώπη αντιμέτωπη με τη μεταναστευτική πρόκληση» που διοργάνωσαν τα δύο ιδρύματα το «παρών» έδωσε και ο βουλευτής και συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.Υπογράμμισε ότι η περιοριστική πολιτική της ΝΔ “επένδυσε πολύ περισσότερο στον ανθρωπισμό από ό,τι βλέπω ιδεοληπτικά ότι κυριαρχεί σήμερα, γιατί τύποις ανθρωπιστές είναι κάποιοι που θεωρούν ότι είναι αλληλεγγύη ή υποστήριξη αν πρόσφυγες και μετανάστες κυκλοφορούν αφημένοι στην εθνική οδό, στην πλατεία Βικτωρίας ή στο λιμάνι”.

Επίσης, υπερασπίστηκε τα κλειστού τύπου προαναχωρησιακά κέντρα που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση «γιατί στέλνει μήνυμα η περιοριστική πολιτική ότι αν έρθεις στην Ελλάδα υπόκεισαι στους ευρωπαϊκούς και ελληνικούς νόμους που είναι η κράτηση 18μηνου και αφήνεσαι την ίδια στιγμή ελεύθερος αν θέλεις να επιστρέψεις στην πατρίδα σου.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει μέριμνα για τους πρόσφυγες «ούτε υγειονομική, ούτε σε ανθρώπινο επίπεδο, ούτε στη » και χαρακτήρισε την κατάσταση σήμερα στη χώρα «εκτός ελέγχου».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας, Γκέραλντ Κνάους έκανε λόγο για μία μάχη μέσα στην Ευρώπη με δύο διαφορετικές πολιτικές και προσεγγίσεις. Από τη μία πλευρά υπάρχει η προσέγγιση ότι «η Ευρώπη πρέπει να χτίσει νέα γραμμή άμυνας βόρεια της Ελλάδας για να σταματήσει τη μετανάστευση». Όμως, η προσέγγιση «να χτιστεί φράχτης σε μια χώρα που δεν ανήκει στην Ευρώπη είναι νομίζω η μεγαλύτερη απειλή ενάντια στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Τη Δευτέρα «είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει ευρύς συνασπισμός και η Ευρώπη να αποφασίσει να φτιάξει αυτό το φράχτη και αυτό πρέπει να ».

Η δεύτερη προσέγγιση είναι από τις χώρες που λένε ότι «θα πρέπει να πάρουμε απευθείας από την Τουρκία πρόσφυγες με μία τάξη και σε συγκεκριμένους ρυθμούς. Αυτό μπορεί να προστατέψει την Ευρώπη», παρατήρησε.

Επίσης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα της μετεγκατάστασης πιθανό «δούρειο ίππο για την Ελλάδα», καθώς δεν είναι ένα μακροχρόνιο σύστημα. «η Ευρώπη λέει ας μοιραστούμε το βάρος και αυτό ακούγεται αλληλέγγυο. Στην πράξη,όμως,το πρόγραμμα δεν δουλεύει και έχουμε πολλές κυβερνήσεις που επί της αρχής αρνούνται την μετεγκατάσταση», συμπλήρωσε.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας.


σχετικα αρθρα