Δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ και πιέσεις προς την Τουρκία ώστε να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις πρέπει είναι τα βασικά επιδιωκόμενα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας για το προσφυγικό, τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά και προειδοποιεί για επώδυνες συνέπειες για τους πρόσφυγες και τη χώρα αν δεν υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Την ώρα που στο ελληνικό έδαφος έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 30.000 πρόσφυγες και το μέλλον για όλους αυτούς τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους προβλέπεται δυσοίωνο αν δεν αναληφθεί άμεσα συντονισμένη δράση για τα κλειστά σύνορα και τα μέτρα αποκλεισμού τους, με τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης να είναι πιο ορατός από ποτέ, η ΔΗΜΑΡ παίρνει θέση και καταθέτει τις προτάσεις της ενόψει της κρίσιμης συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ των 28 της ΕΕ και της Τουρκίας.

Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι πρέπει να γίνει πια κατανοητό ότι το προσφυγικό είναι κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, διαφορετικά «ο καιροσκοπισμός κάποιων κρατών θα μεταβληθεί γρήγορα σε έναν ασυγκράτητο εθνικισμό που θα πλήξει το όραμα της ενωμένης Ευρώπης»

Όπως σημειώνουν στην Αγ. Κωνσταντίνου «αν το αποτέλεσμα  της Συνόδου Κορυφής δεν είναι ικανοποιητικό, θα πρέπει τουλάχιστον να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και άμεσα πρέπει να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, νέες συμμαχίες και νέοι στόχοι με στόχο το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα».

«Επικίνδυνη» η συσχέτιση χρέους και προσφυγικού

Ταυτόχρονα εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση για «επιπόλαιη» και «πρόχειρη» αντιμετώπιση του ζητήματος, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή «όλη η χώρα να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot».

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ η κυβέρνηση για μεγάλο χρονικό διάστημα φλέρταρε με την ιδέα να συσχετιστεί το προσφυγικό με το ζήτημα του χρέους «αποσκοπώντας στο να πάρει διευκολύνσεις για χρέος-αξιολόγηση», κάτι που σημειώνει «αν είναι επιλογή, πρόκειται για μία επικίνδυνη τακτική που θα έχει οδυνηρές συνέπειες».

«Χρειάζεται ένας ισχυρός σοσιαλδημοκρατικός πυλώνας»

Παράλληλα, και ενώ φουντώνει η συζήτηση για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχηματισμού στην Κεντροαριστερά με τη συμμετοχή και του Ποταμιού, η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της άμεσης δημιουργίας ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου με ευρεία συμμαχία.

«Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ο ισχυρός εκπρόσωπος του Λαϊκού Κόμματος και ο ισχυρός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Ελλάδα σήμερα είναι εξαίρεση» σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ και τονίζει ότι «χρειάζεται η χώρα έναν ισχυρό σοσιαλδημοκρατικό πυλώνα».

Την ώρα που, όπως παρατηρούν στην Αγ,.Κωνσταντίνου, «προοδευτικοί πολίτες είναι απογοητευμένοι από τις πολιτικές της κυβέρνησης και αναποφάσιστοι» και ο ευρύτερος χώρος της κεντροαριστεράς συνεχίζει να είναι κατακερματισμένος, «πρέπει να καθίσουμε όλα τα κόμματα, κινήσεις και ανένταχτες προσωπικότητες στο κοινό τραπέζι του διαλόγου και των αποφάσεων και να δημιουργηθεί άμεσα ο ισχυρός προοδευτικός πόλος», χωρίς «μικροκομματικές περιχαρακώσεις και φοβίες».

Εξάλλου έχει ήδη ταχθεί υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας, με περισσότερους από 200 βουλευτές, σημειώνοντας ότι  «μόνο μία τέτοια κυβέρνηση θα μπορέσει εντός τριετίας να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα».