«Ω, Θεέ μου» ήταν τα λόγια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όταν του ζητήθηκε σε ομιλία του στο London School of Economics να πάρει θέση στην ανταλλαγή πυρών που έχει ξεκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου και την συνέντευξη Τύπου του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ήταν τότε που ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών είχε εγκαλέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι διαπραγματεύεται μέσω διαρροών και δεν συμμερίζεται την πίεση του χρόνου.

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών πάντως πήρε σαφή θέση υπέρ του Ταμείου διαφωνώντας με τις ευθύνες που αποδίδει η Αθήνα στην Ουάσιγκτον για το τρίμηνο τέλμα των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα προέβλεψε ότι την «σούπερ Δευτέρα» κατά την οποία θα γίνουν και το Eurogroup και η Σύνοδος Κορυφής, θα διαπιστώσει και θα επιβεβαιώσει ότι ο βασικός λόγος των καθυστερήσεων είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτά που έχουν συμφωνηθεί.

Όπως και να χει πάντως κοινοτικοί αξιωματούχοι αλλά και ο Εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τη «σούπερ Δευτέρα» θα ανάψει ενδεχομένως το πράσινο φως ώστε να επιστρέψουν οι θεσμοί εντός της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα και να συνεχιστεί η αξιολόγηση. Είναι άγνωστο όμως το πόσο θα διαρκέσει αυτή η αξιολόγηση με δεδομένο ότι το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του, ήτοι λήψη μέτρων που φτάνουν στη χειρότερη περίπτωση στα 9 δισ. και φυσικά περικοπή συντάξεων. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να μειώνει το όριο που θα προσφέρει προστασία στις κύριες συντάξεις στα 1.200 ευρώ από τα 1.800 που το θέτει η κυβέρνηση.

Με δεδομένο πάντως ότι οι μειώσεις στις συντάξεις είναι η σημαντικότερη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι λογικό να θεωρηθεί ότι η διαπραγμάτευση θα διαρκέσει αρκετά. Άλλωστε οι δανειστές δεν βιάζονται. Βιάζεται η κυβέρνηση η οποία κάθε μέρα που περνάει βλέπει να πλησιάζουν οι υποχρεώσεις της. Τον Μάρτιο για τοκοχρεολύσια θα πρέπει να καταβληθεί ένα δισ. 600 εκατομμύρια. Τον Απρίλιο οι υποχρεώσεις είναι 930 εκατομμύρια. Ο Μάιος είναι ο πιο εύκολος μήνας καθώς το ποσό που πρέπει να καταβληθεί φτάνει μόλις τα 210 εκατομμύρια, τον Ιούνιο όμως οι πληρωμές αυξάνουν στο ένα δισ. 160 εκατομμύρια, ενώ τον Ιούλιο λήγουν ομόλογα προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ 3,6 δισ. Επιπλέον στο τετράμηνο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις θα φτάσει στα 10,8 δισ. ευρώ.

Είναι σαφές λοιπόν ότι η κυβέρνηση θέλει διακαώς τα πάντα να έχουν λήξει μέχρι το Ορθόδοξο Πάσχα και σε καμία περίπτωση να μην αγγίξει τους δύο πρώτους μήνες του καλοκαιριού.

Την ίδια στιγμή κοινοτικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό δεν είναι τα μόνα αγκάθια της αξιολόγησης. Σχεδόν ισάξια και μάλιστα λαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερη σημασία έχουν αναδειχθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή τρόικα του κουαρτέτου.

Δηλαδή η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ESM. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και επειδή η διαπραγμάτευση γίνεται όλο και πιο δύσκολη, τις τελευταίες ημέρες εξετάζεται ως μέσο αποφόρτισης της χώρας το σπάσιμο της δόσης σε μικρότερες που θα συνδέονται με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα, κάτι όμως που θα πάει πολύ πίσω το τέλος της αξιολόγησης και επομένως τη συζήτηση για το χρέος και τη συμμετοχή της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ. Επιπλέον οι δανειστές (κάτι που ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) δεν προτίθενται να χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους λόγω του προσφυγικού, ασχέτως αν η Γερμανία εμφανίζεται πρόθυμη να δώσει στην Ελλάδα την ευχέρεια να διαχειριστεί κάπως πιο χαλαρά την επιβολή των μέτρων, διατηρώντας όμως ως στόχο την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018.