Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για στέγαση σε 50.000 πρόσφυγες και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα, δηλώνει η Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της, σύμφωνα με το Reuters.  

"Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να παράσχει κατάλυμα σε 50.000 πρόσφυγες, ως τα τέλη του 2015" αναφέρει η Μέρκελ στην Bild am Sonntag.

"Η καθυστέρηση πρέπει να λυθεί τώρα και ταχύτατα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί για την αξιοπρεπή στέγασή τους", συνεχίζει η καγκελάριος.

Η κ. Μέρκελ, η οποία τελεί υπό την πίεση να μειώσει τον αριθμό των αφίξεων προσφύγων στη Γερμανία, μετά την έλευση περισσοτέρων από 1.000.000 την τελευταία χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να στηρίζεται στην παροχή περισσότερης βοήθειας από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.  

"Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως αυτό που έχει ανάγκη είναι η βοήθειά μας, και η ΕΕ πρέπει και θα σταθεί αλληλέγγυα στην Ελλάδα".

Επίσης, η κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Αυστρία και τα βαλκανικά κράτη του Βίζεγκραντ, με την απόφασή τους να κλείσουν τα σύνορα, έχουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις συγκεκριμένες βαλκανικές χώρες πως "καταστρέφουν την Ευρώπη" με το να επιβάλουν αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους προκειμένου να εμποδίσουν τις προσφυγικές ροές που κατευθύνονται στον Βορρά μέσω της Ελλάδας.

Στον αντίποδα, ο Βαυαρός σύμμαχος της καγκελαρίου υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως η απόφαση των κρατών του Βίζεγκραντ "έχει ωφελήσει τη Γερμανία, καθώς δέχεται πλέον λιγότερους μετανάστες”.

"Έχει σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή στο προσφυγικό λόγω των κλειστών συνόρων σε όλη τη βαλκανική διαδρομή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εταίρος Horst Seehofer στο περιοδικό Der Spiegel.