Απάντηση σε δημοσιεύματα όπου εμφανίζεται να παρενέβη σε δικαστικό λειτουργό για να παραδώσει πίσω δικογραφία, δίνει ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Απαντώντας σε δημοσίευμα του Βήματος, ο κ. Παπαγγελόπουλος τονίζει ότι «η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Παίζει τα ρέστα της πριν το τέλος. Η  κ. Τσατάνη παραδέχεται πως με επισκέφτηκε με δική της πρωτοβουλία. Θεσμικά ενεργώντας πάντα έχω στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής να τον ενημερώσω για την επίσκεψη και να ενημερωθούν οι βουλευτές. Τη Δευτέρα θα δημοσιευτεί το περιεχόμενο της επιστολής μου και ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του».

Η ανακοίνωση του κ. Παππαγγελόπουλου: 

Η διαπλοκή ψυχορραγεί και παραληρεί. Λίγο πριν το τέλος του παιχνιδιού για αυτήν παίζει τα ρέστα της.

Η κα Τσατάκη παραδέχεται στην ανακοίνωση της ότι με επισκέφθηκε στο γραφείο μου, με δική της πρωτοβουλία. Εντυπωσιακά αστείο είναι ότι σαν αιτία επικαλείται της επίσκεψης της δηλώσεις που δεν είχα κάνει ακόμα, αλλά έκανα 15 μέρες μετά τη συνάντηση μας. Η αλήθεια είναι ότι με επισκέφθηκε για την συμβουλεύσω και να τη βοηθήσω.

Ενεργώντας πάντα θεσμικά έχω στείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Νικόλαο Βούτση για να τον ενημερώσω και να ενημερωθούν στη συνέχεια και οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Με την επιστολή αυτή απαντάω σε όσα ισχυρίζεται η κα Τσατάκη.

Την Δευτέρα, που θα δημοσιοποιηθεί η επιστολή, θα βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εισαγγελική λειτουργός, σε έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος προσπάθησε να παρέμβει στο έργο της, αναφορικά με την υπόθεση Βγενόπουλου, που τέθηκε στο αρχείο.

Η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη καταγγέλλει εγγράφως ότι δεχόταν διαρκώς προσπάθειες παρέμβασης, πιέσεις, ακόμα και απειλές από τον ίδιο τον Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το Βήμα, η Γεωργία Τσατάνη, σε έγγραφη αναφορά της προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου 2016, εξιστορεί ένα πρωτοφανές για τα δικαστικά χρονικά «γαϊτανάκι  πιέσεων» που, όπως αναφέρει, δέχθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ζητούσε να επιστρέψει τη δικογραφία στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, της ανέφερε ότι η Εισαγγελέας Διαφθοράς σκόπευε να ασκήσει διώξεις για την επίμαχη υπόθεση.

Στην αναφορά της η Γεωργία Τσατάνη γράφει μεταξύ άλλων για τον κ. Παπαγγελόπουλο, «πιεστικά μου εζήτησε να επιστρέψω τη δικογραφία εις την εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, από την οποία, όπως μου εδήλωσε, παρανόμως ενεργώντας την αφήρεσα, για να ευνοήσω εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα. (…) Τότε εξέφρασα την απορία μου για το γεγονός γνώσεως υπ’ αυτού της εκ των προτέρων δικανικής κρίσεως της εισαγγελέως Διαφθοράς».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν η εισαγγελική λειτουργός αρνήθηκε να επιστρέψει την επίμαχη δικογραφία, οι πιέσεις, σύμφωνα με τα όσα η ίδια επωνύμως καταγγέλλει, έγιναν απειλές που στρέφονταν ακόμα και σε βάρος της οικογένειάς της.

Όπως αναφέρει, «κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, σε συμβουλευτικό δήθεν ύφος, μου συνέστησε εκ νέου να επιστρέψω τη δικογραφία που «χειριζόμουν παράνομα» στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και άμεσα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ξεσπάσει σε βάρος μου άγριος πόλεμος. Χαρακτηριστικά δε, τόνισε ότι έχω στα χέρια μου… ένα απόστημα που θα σκάσει σε βάρος μου… και για να κάνω Χριστούγεννα με την οικογένειά μου».

Παπαγγελόπουλος: Νομική άποψη σε ιδιωτική συνομιλία

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν αρνείται τις συνομιλίες, ωστόσο απαντά ότι εξέφρασε τη νομική του άποψη και μόνο, χωρίς να μπει ποτέ στην ουσία της υπόθεσης.

Στην παρέμβασή του στο Βήμα αναφέρει ότι πρόκειται για «μία ιδιωτική συνομιλία μου με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη σε μία συνάντηση που έγινε με παράκληση της ιδίας τείνει να ποινικοποιηθεί με πρωτοβουλία της. Για τη δικογραφία Βγενόπουλου της είπα πράγματι, ότι η νομική μου άποψη ήταν ότι δεν έπρεπε να αφαιρεθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς και ότι έπρεπε να την επιστρέψει. Ποτέ δεν μπήκα στην ουσία της υπόθεσης και ποτέ δεν την ρώτησα για την κρίση της».