Με την ελπίδα πως θα καταφέρει να πετύχει μια βιώσιμη συμφωνία, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση στην Ελλάδα από την πίεση που υφίσταται στο προσφυγικό, αναχωρεί για τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού την Παρασκευή ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την στάση και τις θέσεις που θα κρατήσει στην Σύνοδο Κορυφής.

Η ελληνική πλευρά, έχοντας στις βαλίτσες της και το ανακοινωθέν των πέντε κόμματων, θα προσπαθήσει να επιστρέψει με μια σαφή, κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για την διαχείριση του προσφυγικού. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν κρύβουν πως η μάχη θα είναι δύσκολη, όμως ευελπιστούν πως η συμμαχία της Αθήνας με το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το Παρίσι, θα καταφέρει να σπάσει τον τοίχο που έχουν υψώσει οι χώρες του Βίζενγκαντ και η Αυστρία.

Για να μπορέσει όμως ο Πρωθυπουργός να αποσπάσει κάποια θετική για τα ελληνικά συμφέροντα δέσμευση από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει πρώτα να έχει αποσπάσει την συγκατάθεση της Τουρκίας, χώρας κλειδί για το προσφυγικό. Αν η γειτονική χώρα -η οποία συμμετέχει στην Σύνοδο- δεν εμφανιστεί διατεθειμένη να συνεργαστεί πραγματικά με τις ελληνικές, τις ευρωπαϊκές και τις νατοϊκές αρχές που εμπλέκονται στην κρίση, τότε, ότι και αν αποφασιστεί στις Βρυξέλλες θα είναι ως μη γενόμενο, ανά αναφέρουν από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα.

Πάντως, οι Βρυξέλλες αποτελούν μόλις τον πρώτο σταθμό για την εβδομάδα που ακολουθεί, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει τα ταξίδια του και τις διεθνείς επαφές του.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, θα αναχωρήσει για την Σμύρνη, για να συμμετάσχει στην συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδας Τουρκίας. Στην συνέχεια, το Σάββατο θα μεταβεί στο Παρίσι, στην σύνοδο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Από το Μαξίμου δίνουν μεγάλη σημασία στα δύο αυτά ταξίδια, καθώς εκτιμούν πως θα μπορέσουν να προωθήσουν τις ελληνικές θέσεις, τόσο στο προσφυγικό, όσο και στη αξιολόγηση.