Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προσοχή αλλά και προβληματισμό παρακολουθούν στη ΝΔ την κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Τόσο η «σύγκλιση» που υφέρπει  μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού όσο και η ανταπόκριση που βρίσκει η πρόταση του Βασίλη Λεβέντη για την σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης στους κόλπους της κεντροαριστεράς είναι στοιχεία που παρατηρούν με ενδιαφέρον στην ΝΔ.

Εν αναμονή του ανοίγματος Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο στη ΝΔ μετρούν την εικόνα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος γιατί αυτό θα επηρεάσει και την χρονική στιγμή που αυτό θα λάβει σάρκα και οστά.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει κάτι παραπάνω από συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων της αριστεράς και να γίνει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας ενιαίος πολιτικός φορέας που θα περιλαμβάνει τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ του Ποταμιού αλλά και της Ενωσης Κεντρώων.

Υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ιδιαιτέρως δύσκολη η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να προσελκύσει ψηφοφόρους αυτών των κομμάτων αφού μια τέτοια κίνηση θα συσπειρώσει την βάση της κεντροαριστεράς.

Επόμενη εκτίμηση των γαλάζιων στελεχών είναι ότι μια τέτοια κίνηση θα αποδυνάμωνε το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η αιμορραγία που παρατηρήθηκε από τους ψηφοφόρους κυρίως του ΠΑΣΟΚ προς τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανακοπεί ή ακόμα και θα αντιστραφεί με δεδομένη την «μνημονιακή στροφή» του κυβερνώντος κόμματος.

Άλλη μια παράμετρος που έχει τεθεί στο τραπέζι του προβληματισμού των γαλάζιων επιτελών είναι μια ενδεχόμενη συνεργασία ενός εκ των προαναφερθέντων κομμάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό μπορεί να ξορκίζεται από όλα τα κόμματα του κέντρου ωστόσο οι συνθήκες της οικονομίας και η συνεχώς τροφοδοτούμενη σεναριολογία εκλογών μπορεί να διαφοροποιήσει αυτήν την στάση των κομμάτων.

Στο επιτελείο της ΝΔ διαβάζουν καθημερινά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών της κεντροαριστεράς , τις τοποθετήσεις τους στην βουλή αλλά και τις δηλώσεις των κορυφαίων στελεχών και προσπαθούν να «προλάβουν» μια από τις παραπάνω εξελίξεις. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της «ζύμωσης» με στελέχη του κεντρώου χώρου στην προοπτική μιας συνεργασίας με την ΝΔ σε επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας και όχι για την ανάληψη θέσεων και ρόλων στο κόμμα που θα δημιουργούσε κλίμα εσωστρέφειας και αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.