Τις επιδιώξεις της Ελλάδας στην αυριανή κρίσιμη σύνοδο κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξαπέλυσε επίθεση στις χώρες που βάζουν περιορισμούς στα σύνορά τους για τους πρόσφυγες. Στο μέτωπο του προγράμματος, εκτίμησε πως η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και κατηγόρησε το ΔΝΤ για παρελκυστική τακτική τονίζοντας πως οι διαφωνίες του είναι πολιτικές. 

«Η Δύση και η Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους φτάνουν μέχρι και στον στενό πυρήνα της ΕΕ. Και η ΕΕ έχει έλλειμμα: Έλλειμμα αλληλεγγύης, έλλειμμα τήρησης των συμφωνηθέντων. Και η ΕΕ είναι σε νευρική κρίση, όχι γιατί δεν μπορεί  να εντάξει τους πρόσφυγες – άλλωστε οι μελέτες δείχνουν πως σε αυτές τις χώρες με έντονο δημογραφικό πρόβλημα μεσομακροπρόθεσμα θα είχαν μόνο οφέλη από την ένταξη όχι μόνο ενός αλλά ακόμα πολλών εκατομμυρίων προσφύγων- αλλά γιατί έχει πολιτικές αδυναμίες» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

Γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς που βρίσκουν γόνιμο έδαφος να αναπτυχθούν σε χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Και γιατί αντί για εμβάθυνση επιλέχθηκε στην ΕΕ η διεύρυνση με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και άλλες. Ήταν μια απόφαση ισχυρού ρίσκου, γιατί είναι άλλο η ανάδειξη της ακροδεξιάς σε αντιπολίτευση και άλλο ανάδειξή της κυβερνήσεις. Και η υποχρέωση της ΕΕ να συνεργάζεται με κυβέρνησης που έχουν λαϊκιστικά χαρακτηριστικά και ακροδεξιό λόγο και κατεύθυνση.

«Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του λαϊκισμού ή η Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως «η έκβαση αυτή της σύγκρουσης των ιδεών θα αλλάξει τον χάρτη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια».

«Η ΕΕ συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Κρατά ανοιχτά τα σύνορα στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους ανθρώπους που ψάχνουν σανίδα σωτηρίας. Και στο πλαίσιο αυτής της στάσης κυριαρχεί η εθνική κυριαρχία έναντι των κανόνων όταν πρόκειται για πρόσφυγες και το ζήτημα της κυριαρχίας πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα οικονομίας. 

Αναφερθείς στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα εξέτασε το ενδεχόμενο επιβολής βέτο, τονίζοντας ότι αυτή η επιλογή δικαίωσε την πολιτική της κυβέρνησης, καθώς χάρη σ’ αυτή ενεργοποιήθηκαν συμμαχίες εντός της ΕΕ και απομόνωσαν τις χώρες που κατέφυγαν σε μονομερείς ενέργειες.   

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει πορεία, και για αυτό τον λόγο χρειάζεται αλλαγή συσχετισμών στην ΕΕ. «Οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να υψώσουν ανάστημα απέναντι σε όσους χτίζουν τείχη. Χρειάζεται να επανιδρύσουμε την ΕΕ στη βάση του ανθρωπισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής, στη βάση της ισοτιμίας των κρατών – μελών. Αλλά με την ΕΕ που κλείνει τα μάτια απέναντι στην πραγματικότητα, είμαστε απέναντι όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη» είπε και επεσήμανε:

Ως χώρα εμπροσθοφυλακής, από την πρώτη στιγμή, ο λαός και η πολιτεία, οι κάτοικοι των νησιών πρώτης υποδοχής, ανέδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης. Έδωσαν υπόσταση στις δικές μας αξίες, που είναι και αξίες της δημοκρατικής Ευρώπης. Θα συνεχίσουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό δεν είναι απλά η εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας σε κάποιες αποφάσεις, αυτή είναι υποχρέωση απέναντι στον πολιτισμό και τις αξίες μας.

«Είναι ταυτόχρονα αυτονόητο ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να σηκώσει μόνη της το βάρος της Ευρώπης σε αυτή την κρίση. Και μάλιστα σε συνθήκες δημοσιονομικής προσαρμογής. Είμαστε η μόνη χώρα που υλοποιεί τις αποφάσεις που λάβαμε από κοινού με τις χώρες της Βαλκανικής τον περασμένο Δεκέμβριο» υπογράμμισε εν συνεχεία.

Υποστήριξε εξάλλου ότι στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Παρασκευή, επετεύχθη μία μίνιμουμ εθνική γραμμή ενόψει της συνόδου κορυφής. Και ανέπτυξε τρία βασικά χαρακτηριστικά του κοινού ανακοινωθέντος:

  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.
  • Στην προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία που σημαίνει χτύπημα στο εμπόριο ψυχών.
  •  Δίκαιος διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τηρούν κοινές αποφάσεις.

Παράλληλα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στο ζήτημα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν, καθιστώντας σαφές ότι όλοι αναγνώρισαν ότι «η άθλια συζήτηση για τη διάλυση της ζώνης» δεν ωφελεί κανέναν.  «Εμείς δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, αλλά είμαστε αντίθετοι στις λογικές των κλειστών συνόρων» ανέφερε και τόνισε ότι «η υπεράσπιση των αξιών δεν τελειώνει εκεί που αρχίζουν οι δημοσκοπήσεις».

Ο πρωθυπουργός όμως επεσήμανε ότι η Ελλάδα έκανε το καθήκον της, αλλά έχει διαμηνύσει πως δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της εφαρμογής ενός μηχανισμού μετεγκατάστασης από την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είπε πως θα διεκδικήσει αύριο στη σύνοδο κορυφής σαφή αναφορά να αρχίσει η διαδικασία άμεσα και σε μεγάλους αριθμούς.

Το προσφυγικό, είπε ο κ. Τσίπρας, δεν θα λυθεί εάν δεν τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία. Εάν όπως σημείωσε, δεν δημιουργηθεί ένα γενναίο σχέδιο ανοικοδόμησης της Συρίας, του Ιράκ και όλων των αποσταθεροποιημένων χωρών, καθώς επίσης και ένα σχέδιο ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.  

Αιχμές κατά της ΝΔ για τα προαναχωρησιακά κέντρα

Σε αυτό το σημείο άφησε αιχμές για τη στάση της ΝΔ μετά το συμβούλιο των αρχηγών. «Προσπάθησε για δικούς της λόγους έξω από την αίθουσα να διαστρεβλώσει καταστάσεις και γεγονότα, ειδικά στο θέμα των προαναχωρησιακών κέντρων» υποστήριξε χαρακτηριστικά. «Δεν θα αναφερθώ στη ρητορική κατά της πολιτικής που ασκήσαμε, ούτε για όσα καταλογίζουν στη σημερινή αντιπρόεδρο της Βουλής, η οποία ταυτίζεται με τον πυρήνα της ρητορικής της ακροδεξιάς στη Γερμανία. Και εδώ υπάρχει μία αντίφαση για τον πρόεδρο της ΝΔ, που πρέπει να συγκεράσει το ευρωπαϊκό προφίλ που καλλιεργεί με την ακροδεξιά τάση μέσα στο κόμμα του».

Όπως είπε, τα «προαναχωρησιακά κέντρα δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε φυλακές για ανθρώπους που δεν έκαναν τίποτα το μεμπτό και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με εξαιρετική φειδώ». 

«Η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα – Παρελκυστική τακτική από ΔΝΤ»

Αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση, εκτίμησε πως αυτές θα ολοκληρωθούν γρήγορα. «Πρέπει να τελειώσει η κρίση που μαστίζει τη χώρα για έξι χρόνια τώρα. Αλλά συνεχίζουμε παρά την εύθραυστη οικονομική κατάσταση το σχέδιό μας για ανακατανομή των βαρών της κρίσης. Και αυτά τα βήματα δεν θα γίνουν σε συνθήκες γαλήνης, αλλά σε καθεστώς συγκρούσεων με το κατεστημένο, με τη διαπλοκή» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

Και η σύγκρουση αυτή ξεκίνησε και μαίνεται. Αυτή τη φορά στη σύγκρουση όμως θα είναι κερδισμένος ο ελληνικός λαός και όχι τα συμφέροντα. Εφαρμόζουμε μία δύσκολη συμφωνία, προϊόν καταφανούς εκβιασμού και συμβιβασμού. Μία συμφωνία με δυσκολίες που σε τίποτα όμως δεν θυμίζει τις απολύσεις του κ. Μητσοτάκη, τις περικοπές του κ. Σαμαρά, το PSI του κ. Βενιζέλου, και συνολικά τη βάρβαρη δημοσιονομική προσαρμογή της τελευταίας εξαετίας.

«Διαμήνυσε ότι μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης αρχίζει η συζήτηση για μείωση της παρούσας αξίας του δημοσίου χρέους, η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα ώστε να ξεκλειδώσει η φθηνή ρευστότητα για τις τράπεζες. Αυτή η συμφωνία έχει Ιθάκη» υποστήριξε στη συνέχεια και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ:

Η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί γρήγορα, παρά την παρελκυστική τακτική του ΔΝΤ. Και αυτό γιατί υπάρχει σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο για τις μεταρρυθμίσεις, όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016-2018. Από την πλευρά του το ΔΝΤ παραθέτει τις δικές του θέσεις και και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Δεν είμαστε οι απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση. Και η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία στους αριθμού, σημαίνει διαφωνία στο ίδιο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε. Είναι πολιτική η διαφωνία του ΔΝΤ. Και έτσι πολύ σύντομα η ΕΕ θα κληθεί να ζητήσει από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τη συμφωνία που υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015.

Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι «δεν θα μείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά προχωράμε στην υλοποίηση του παράλληλου προγράμματος» προκειμένου να αποκλιμακωθούν οι επιπτώσεις της κρίσης.

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις κοινωνικές ομάδες με διάλογο και όχι με καταστολή. «Δεν συμφωνούμε στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και των κινητοποιήσεων. Θα φέρουμε σύντομα διάταξη στη Βουλή που θα δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουν τα αγροτοδικεία, τα μαθητοδικεία, τα κάθε είδους δικαστήρια για όσους διεκδικούν. Για εμάς οι κοινωνικές ομάδες που διεκδικούν δεν είναι αντίπαλος, αλλά σύμμαχος» υποστήριξε.

Για το ασφαλιστικό διαμήνυσε πως η κυβέρνηση θα προσέλθει στην τελική διαπραγμάτευση με τη θέση της μη περικοπής των συντάξεων. «Θέλουμε ενιαίους κανόνες για όλους, ελάφρυνση για τα χαμηλά εισοδήματα, επιβάρυνση των μεγάλων εισοδημάτων και δίκαιη κατανομή για τα μεσαία στρώματα. Πώς να το κάνουμε δεν έχουν τα ίδια εισοδήματα όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι, όλοι αγρότες. Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν προκαλέσει βαθιά ταξικά ρήγματα σε αυτές τις κοινωνικές ομάδες» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Ή θα πληρώσουν ή θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση κατά της διαπλοκής. «Είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση ως μία μικρή παρένθεση στο δημοψήφισμα. Δεν τα κατάφεραν. Είχαν βάλει στόχο να ρίξουν την κυβέρνηση είτε μέσω την ήττα των εκλογών είτε μέσω οικουμενικών λύσεων στις κάλπες του Σεπτέμβρη. Τώρα προσπαθούν ενόψει του κλεισίματος της αξιολόγησης να δημιουργήσουν συνθήκες ανατροπής της κυβέρνησης, παρά τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας» σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Γιατί έχουν έναν και μοναδικό στόχο, να γλιτώσουν από τις συνέπειες της εφαρμογής του νόμου, να γλιτώσουν τα δάνειά τους, τις οικονομικές τους εκκρεμότητές και να συνεχίσουν να ελέγχουν την οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Ούτε και τώρα θα τα καταφέρουν. Και το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει. Είτε θα βάλουν το χέρι στην τσέπη να πληρώσουν για τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσουν, είτε θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου. Η κυβέρνηση θα περάσει τον κάβο της αξιολόγησης

Υπάρχει μία αναταραχή και αναστάτωση, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση «δεν κρύβει τα cd και τις λίστες στα συρτάρια. Οι λίστες αυτές ελέγχονται και προχωράμε σε παρεμβάσεις που θίγουν κεκτημένα συμφέροντα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως παρά τις πιέσεις και τις αντιδράσεις θα προχωρήσουμε άμεσα στον διαγωνισμό που θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο του τόπου.