Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό παραμένουν επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή Ακραίως με τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Όπως σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχουν καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση, αλλά «όχι με ευθύνη μας. Θα είχαμε τελειώσει προ πολλού εάν είχαν μείνει τα κλιμάκια των δανειστών. Οι πληροφορίες μας λένε πως έρχονται τα κλιμάκια Τετάρτη ή Πέμπτη».

«Οι κόκκινες γραμμές μας παραμένουν. Έχουμε διαφορές και με τους ευρωπαίους για το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα. Δηλαδή τα πόσα θα δίνουμε στους φτωχούς» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε σχετικά με τις αντιδράσεις:

Υπάρχουν δύο σκέλη στις αντιδράσεις. Οι αγρότες και οι ελεύθεροι επιστήμονες. Οι αγρότες φοβόντουσαν πως μετά από 10 χρόνια μαυρίλας θα έρθουν τα χειρότερα. Οι αγρότες όταν συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό και κατάλαβαν με το άθροισμα ασφαλιστικού και φορολογικού θα ελαφρυνθούν, αποκλιμάκωσαν τις αντιδράσεις τους.

Από την άλλη, για τους δικηγόρους, τόνισε πως αυτοί που αντιδρούν είναι αυτοί που έχουν πολλά και ορισμένα εξ αυτών πρέπει να τα δώσουν στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρότι έχουν λυθεί αρκετά μικροζητήματα κατά τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια. «Είναι ανοιχτά όμως είναι τα ποσά αναπλήρωσης και το ύψος της εθνικής σύνταξης. Είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε μία συμφωνία για το ασφαλιστικό και ελπίζουμε να έχει κατατεθεί μέσα στον Μάρτιο το ασφαλιστικό»  είπε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι επί της αρχιτεκτονικής του συστήματος, οι δανειστές δεν φαίνεται να έχουν αντίρρηση. Επιμένοντας στις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «μειώνονται οι κύριες συντάξεις, δεν μπορούμε να μειώσουμε το αναδιανεμητικό κομμάτι, ούτε να μειώσουμε το ύψος της εθνικής σύνταξης».

Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση είναι κοντά με τους ευρωπαίους, αλλά παραδέχτηκε πως το ΔΝΤ έχει τις εμμονές του. «Υπογράψαμε μία συμφωνία που είναι στα όριά μας, δεν μπορούμε να υπογράψουμε κάτι ακόμα χειρότερο» είπε και πρόσθεσε:

Μία διαφορά σε σχέση με πριν, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εμείς απέναντι σε όλους τους άλλους, αλλά το ΔΝΤ.