Για μία μάχη σε διπλό μέτωπο ετοιμάζεται αύριο η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, καθώς θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συνεδριάσεις τόσο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό, όσο και του Eurogroup όπου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στα πλαίσια της πρώτης αξιολόγησης.

Βάσει των προσχεδίων συμπερασμάτων που διέρρευσαν και παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, θα ανακοινωθεί ως απόλυτη προτεραιότητα της ΕΕ η οριστική διακοπή των ανεξέλεγκτων ροών προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω του Βαλκανικού Διαδρόμου. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι ο Βαλκανικός Διάδρομος θα σφραγίσει τελείως, με τις όποιες δραματικές συνέπειες για τη χώρα μας, αφού αναμένεται να εγκλωβιστούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα η εν λόγω διατύπωση φαίνεται να επικυρώνει τα αυστηρότητα μέτρα που έχουν επιβάλει στα σύνορά τους η Αυστρία, η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες, που έχουν προκαλέσει σφόδρες αντιδράσεις στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με την Der Standard, η ΕΕ θα ζητήσει επίσης από την Ελλάδα να δημιουργήσει το ταχύτερο δυνατό τις 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που έχει υποσχεθεί από το φθινόπωρο,  κάτι που εξάλλου ζήτησε χθες στη συνέντευξή της και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.  Στον αντίποδα πάντως, στο προσχέδιο επισημαίνεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει «κάθε βοήθεια» στην Ελλάδα «σε αυτή τη δύσκολη στιγμή», για τη διαχείριση της προσφυγική κρίσης, ενώ αναφορά γίνεται τόσο στο σύστημα μετεγκατάστασης, όσο και στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού με την Τουρκία, και επίσης στον καταρτισμό ενός προγράμματος μεγάλων επαναπροωθήσεων όσων δεν δικαιούνται άσυλο προς τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής έχοντας στα χέρια του το ανακοινωθέν του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, που υπογράφουν πέραν από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι. Εκεί γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης του σχεδίου για την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή [μάλιστα προτείνεται η έδρα της νέας υπηρεσίας να είναι στην Ελλάδα], αλλά και γίνεται λόγος για τις συνέπειες που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι χώρες που δεν θα εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα της Συνόδου.

Περιγράφοντας το πλαίσιο διεκδικήσεων με το οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας κατά τη σημερινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε σε τρία βασικά ζητήματα:

  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.
  • Στην προσπάθεια για μείωση των ροών από την Τουρκία που σημαίνει χτύπημα στο εμπόριο ψυχών.
  •  Δίκαιος διαμερισμός των βαρών και της ευθύνης στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τηρούν κοινές αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, παρότι δεν έχει αναχθεί σε μείζον θέμα της κυβερνητικής στρατηγικής, το ενδεχόμενο ενός βέτο δεν έχε αποκλειστεί κιόλας σε περίπτωση που τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής δεν κριθούν ικανοποιητικά από την κυβέρνηση.

Αποφασίζεται η επιστροφή των Θεσμών στον απόηχο της κόντρας με το ΔΝΤ

Παράλληλα με το προσφυγικό, η κυβέρνηση έχει ακόμη ανοιχτό το «καυτό» θέμα της διαπραγμάτευσης. Με δεδομένες τις διαφορές που χωρίσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, οι συνομιλίες έχουν περιπλακεί σε μεγάλο βαθμό, και όπως όλα δείχνουν τον γόρδιο δεσμό της έλευσης του κουαρτέτου θα κληθεί να λύσει το Eurogroup που θα αρχίσει τις εργασίες του αύριο λίγη ώρα μετά την έκτακτη Σύνοδο.

Όπως έγραψε χτες το Newpost, παρά τις διαφωνίες κοινοτικοί αξιωματούχοι και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ανάψουν το φως για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, ενώ σήμερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» με τον Τάκη Χατζή στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, προσδιόρισε τον χρόνο επιστροφής την Τετάρτη ή την Πέμπτη. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι και η διαπραγμάτευση αναμένεται να είναι μία εύκολη υπόθεση:

Το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του, ήτοι λήψη μέτρων που φτάνουν στη χειρότερη περίπτωση στα 9 δισεκατομμύρια και φυσικά περικοπή συντάξεων. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν το Ταμείο να μειώνει το όριο που θα προσφέρει προστασία στις κύριες συντάξεις στα 1.200 ευρώ από τα 1.800 που το θέτει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή κοινοτικοί αξιωματούχοι σημείωναν ότι το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό δεν είναι τα μόνα αγκάθια της αξιολόγησης. Σχεδόν ισάξια και μάλιστα λαμβάνοντας όλο και μεγαλύτερη σημασία έχουν αναδειχθεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και τα κόκκινα δάνεια, για τα οποία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα η ευρωπαϊκή τρόικα του κουαρτέτου.

Από την κυβέρνηση πάντως – και σε αντίθεση με τα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Πέμπτη- δείχνουν ως αιτία των καθυστερήσεων την «παρελκυστική» τακτική που ακολουθεί το Ταμείο, με μία σειρά δημόσιων τοποθετήσεων υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας σήμερα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ταμείο και τη στάση του στη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι «υπάρχει σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τόσο για τις μεταρρυθμίσεις, όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 και το δημοσιονομικό κενό της τριετίας 2016-2018. Από την πλευρά του το ΔΝΤ παραθέτει τις δικές του θέσεις και τις δικές του μη ρεαλιστικές απαιτήσεις. Δεν είμαστε οι απομονωμένοι στη διαπραγμάτευση. Και η εμμονή του ΔΝΤ στη διαφωνία στους αριθμούς, σημαίνει διαφωνία στο ίδιο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε».

Με άλλα, ες αύριον τα σπουδαία καθώς οι συνεδριάσεις των Βρυξελλών θα καθορίσουν το πλαίσιο που θα κινηθεί η κυβέρνηση για τους επόμενους μήνες τόσο στο προσφυγικό, όσο και στην αξιολόγηση…