Η προσφυγική κρίση και η διαχείρισή της φανέρωσε ακόμα ένα ρήγμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ακούει στο όνομα Βίσεγκραντ.

Οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα Βίσεγκραντ είναι τέσσερις: Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Πρόκειται για τις χώρες που εμφάνισαν την πιο ανθελληνική στάση στο προσφυγικό, κατηγορώντας με κορώνες εθνικιστικές την Ελλάδα για ελλιπή έλεγχο των συνόρων της και κατά συνέπεια για υπαιτιότητα στις προσφυγικές ροές προς τον Βορρά.

Πώς προέκυψε όμως η συμμαχία των λεγόμενων χωρών του Βίζεσενρκαντ...

Το Βίσεγκαρντ είναι μια γραφική πόλη στην Ουγγαρία, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβακία και με μεγάλη... ιστορία... Η πρώτη συνάντηση-συμμαχία των χωρών μας πάει πίσω στον Μεσαίωνα.

Το 1335 έγινε μια συνάντηση των χωρών που σήμερα απαρτίζουν τις Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σλοβακία, και αποφασίστηκε μια τελωνειακή  ένωση μεταξύ τους που οδήγησε για ένα διάστημα και σε νομισματική ένωση.

Το 1991 η συνεργασία αυτή αναβίωσε. Τότε η ομάδα των  χωρών αυτών προχώρησε σε πολιτική και περιφερειακή συνεργασία αρχικά από τη Δημοκρατία της Τσεχοσλοβακίας, τη Δημοκρατία της Πολωνίας και τη Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας το 1993 περιλαμβάνει τέσσερις χώρες, δεδομένου ότι τόσο η Τσεχική Δημοκρατία όσο και η Σλοβακική Δημοκρατία, που προέκυψαν από αυτή, αποτελούν μέλη της.

Η ομάδα των 4 στην αρχή πέρασε απαρατήρητη από τους ευρωπαϊκούς κύκλους. Ωστόσο το ξέσπασμα κατά της Ελλάδας και η άρνηση να υποδεχθούν τους πρόσφυγες που τους αναλογούν, οδηγούν τα ευρωπαϊκά κέντρα σε βαθύ σκεπτικισμό και προβληματισμό.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πλέον πως οι 4 προωθούν μια κοινή ατζέντα αρκετά διαφοροποιημένη από τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.

Ανησυχητικό είναι επίσης πως με αφορμή το προσφυγικό επιχειρούν να διευρύνουν τη συμμαχία τους ενσωματώνοντας τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η ξενοφοβική και ρατσιστική ρητορεία τους καθώς και η άρνηση συνεργασίας και εφαρμογής των ευρωπαϊκών αποφάσεων αποτελούν τον παράπλευρο πονοκέφαλο της Ευρώπης αυτή τη στιγμή και την μελλοντική πρόκληση για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.