Εγκρίθηκε από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για την πολιτική του κόμματος στο προσφυγικό πρόβλημα. Η πολιτική απόφαση θα δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η ύση και η Ευρώπη συνειδητοποιούν ότι τα αποτελέσματα των παρεμβάσεών τους φτάνουν μέχρι και στον στενό πυρήνα της ΕΕ. Και η ΕΕ έχει έλλειμμα: Έλλειμμα αλληλεγγύης, έλλειμμα τήρησης των συμφωνηθέντων. Και η ΕΕ είναι σε νευρική κρίση, όχι γιατί δεν μπορεί  να εντάξει τους πρόσφυγες – άλλωστε οι μελέτες δείχνουν πως σε αυτές τις χώρες με έντονο δημογραφικό πρόβλημα μεσομακροπρόθεσμα θα είχαν μόνο οφέλη από την ένταξη όχι μόνο ενός αλλά ακόμα πολλών εκατομμυρίων προσφύγων- αλλά γιατί έχει πολιτικές αδυναμίες» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:

Γιατί οι πολιτικές λιτότητας έχουν εκθρέψει το τέρας της ακροδεξιάς που βρίσκουν γόνιμο έδαφος να αναπτυχθούν σε χώρες τις κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Και γιατί αντί για εμβάθυνση επιλέχθηκε στην ΕΕ η διεύρυνση με τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ και άλλες. Ήταν μια απόφαση ισχυρού ρίσκου, γιατί είναι άλλο η ανάδειξη της ακροδεξιάς σε αντιπολίτευση και άλλο ανάδειξή της κυβερνήσεις. Και η υποχρέωση της ΕΕ να συνεργάζεται με κυβέρνησης που έχουν λαϊκιστικά χαρακτηριστικά και ακροδεξιό λόγο και κατεύθυνση.

«Θα υπερισχύσει η Ευρώπη του λαϊκισμού ή η Ευρώπη της πολυπολιτισμικότητας» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως «η έκβαση αυτή της σύγκρουσης των ιδεών θα αλλάξει τον χάρτη της ΕΕ τα επόμενα χρόνια».

«Η ΕΕ συντρίβεται ανάμεσα στη λιτότητα και στα κλειστά σύνορα» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

Κρατά ανοιχτά τα σύνορα στη λιτότητα και κλειστά τα σύνορα στους κατατρεγμένους ανθρώπους που ψάχνουν σανίδα σωτηρίας. Και στο πλαίσιο αυτής της στάσης κυριαρχεί η εθνική κυριαρχία έναντι των κανόνων όταν πρόκειται για πρόσφυγες και το ζήτημα της κυριαρχίας πετιέται στον κάλαθο των αχρήστων όταν έχουμε να κάνουμε με ζητήματα οικονομίας.