Ολομέτωπη και εφ όλης της ύλης επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση στην Καλαμάτα.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε πως είχε προειδοποιήσει προεκλογικά ότι θα κλείσουν οι τράπεζες, και πράγματι έκλεισαν, όπως επίσης είχε κάνει λόγο για τα capital controls, τα οποία όντως επιβλήθηκαν, ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό:

Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα ανοίξουν τα σύνορα και θα γεμίσει η χώρα από παράνομους μετανάστες. Και τώρα βλέπετε τι γίνεται…

«Παρέδωσα κράτος και αυτοί το κατάντησαν ένα απέραντο hot spot» είπε κ. Σαμαράς κλιμακώνοντας την επίθεσή του και συνέχισε:

Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα πάνε την Ελλάδα σε σύγκρουση με τους εταίρους της, από θέση αδυναμίας. Και ότι θα χάσουν! Κι αυτό έγινε: Μας ξανάβαλαν σε τρίτο μνημόνιο, ακόμα πιο οδυνηρό! Την ώρα που τότε βγαίναμε από τα Μνημόνια… Προειδοποίησα προεκλογικά ότι θα μας ξαναβάλουν σε ύφεση, ενώ είχαμε βγει στην ανάπτυξη. Κι αυτό έγινε.

Αναφερόμενος στο προεκλογικό σποτ της ΝΔ στις κάλπες του Ιανουαρίου, ανέφερε πως «τότε μας έλεγαν ότι όλα αυτά είναι τάχα “κινδυνολογία”» και τώρα όπως είπε «όλα έχουν επαληθευτεί».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα έκανε όλα λάθος, είπε ο κ. Σαμαράς. «Ήταν λάθος του ο κ. Βαρουφάκης, η κ. Κωνσταντοπούλου, η κ. Τασία» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

Ήταν λάθος του που άνοιξε τα σύνορα. Και προσκάλεσε τους πάντες να έλθουν…

Ήταν λάθος του που μας έλεγε πως «δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες», πως όλοι «πρόσφυγες» είναι τάχα. Τώρα τον αναγκάζουν να τους ξεχωρίζει…

Ήταν λάθος του που έκλεισε την «Αμυγδαλέζα», το κλειστό κέντρο κράτησης παράνομων, απ’ όπου τελικά ζητούσαν μόνοι τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Και στις μέρες μας πράγματι, ελέγξαμε τις ροές. Έμπαιναν λίγοι, και ίδιος αριθμός έφευγαν. Επαναπατρίζονταν!

Συνεχίζοντας τα πυρά του κατά του ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό τόνισε πως στον «έναν χρόνο που κυβερνά, δεν αυξήθηκαν οι Σύριοι πρόσφυγες στην Τουρκία. Δωδεκαπλασιάστηκαν οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα! Πρόσφυγες, μαζί με παράνομους μετανάστες προσκλήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και παγιδεύονται εδώ. Κυρίως τώρα, που κλείνουν τα σύνορα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

«Δεν είναι τάχα “ανθρωπισμός”, είναι αντίθετα απάνθρωπο, να συμβιώνουν σε καταυλισμούς οι πρόσφυγες μαζί με παράνομους μετανάστες. Πρέπει να τους διαχωρίσουμε, γιατί σε λίγο οι πρόσφυγες θα γίνουν θύματα βίας από κάποιους “λαθραίους”. Ήδη συμβαίνει αυτό» σημείωσε στη συνέχεια και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως δεν θέλει να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες.

Αναφερόμενος στην οικονομία κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως «μας έκανε ρεζίλι ως χώρα διεθνώς και μας χορεύουν οι αγορές και οι θεσμοί». Τον κατηγόρησε ακόμα πως έκανε λάθος που δεν έκλεισε την τελευταία αξιολόγηση και «αναγκάστηκε να φτάσει τη χώρα στο αμήν και να κλείσει τις τράπεζες. Τώρα, με capital controls, με επιχειρήσεις να κλείνουν και με επενδύσεις να φεύγουν, βρίσκεται σε πολύ πιο αδύναμη θέση απέναντι στους δανειστές».  Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε:

Δυνατότερους κάναμε τους Βούλγαρους! Που σήμερα ευγνωμονούν την κυβέρνηση Τσίπρα. Γιατί μέχρι τώρα, τους έχει στείλει πάνω από 70 χιλιάδες επιχειρήσεις, στη χώρα τους…

Συνεχίζοντας τις κατηγορίες, επεσήμανε ότι λέει ψέματα ισχυριζόμενος πως πάντα υπήρχαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. «Επί δικών μας κυβερνήσεων, βρήκαμε τα “βερεσέδια” του κράτους στα εννιά δισεκατομμύρια και σε δυόμιση χρόνια τα ρίξαμε στα τρία. Κι αυτός τα βρήκε στα τρία και σε ένα χρόνο τα έχει φτάσει στα πέντε! Έτσι ο καθένας μπορεί να “συγκρατήσει” το έλλειμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λάθος που αύξησε τη φορολογία, που έδιωξε επενδυτές και ματαίωσε αποκρατικοποιήσεις.

Κατηγόρησε παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι διαπραγματεύτηκε με καταδικασμένους δολοφόνους στις φυλακές.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε τη χώρα πίσω!», είπε ο πρώην πρωθυπουργός, και επεσήμανε πως το κυβερνών κόμμα «είναι ένα τραγικό ατύχημα που δεν έπρεπε να συμβεί αλλά συνέβη».

Όπως σημείωσε, ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευε την κυβέρνησή του σε κάθε της βήμα, ενώ έκανε λόγο για ψέματα που είπε το κόμμα του κ. Τσίπρα πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. «Θα λογοδοτήσει για όλα αυτά», είπε ο κ. Σαμαράς, και συνέχισε:

Θα λογοδοτήσει που με ψεύτικες υποσχέσεις χαντάκωσε τη χώρα! Και για τα λόγια του και για τα έργα του! Γιατί, αν δεν τιμωρηθεί η υπέρτατη δημαγωγία, η απόλυτη ανευθυνότητα και ο πιο δηλητηριώδης λαϊκισμός, η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει! Κι η «τιμωρία» αυτή έχει αρχίσει, μη κάνετε λάθος… Μπορεί να λένε ότι «κέρδισαν τρείς εκλογικές μάχες σε ένα χρόνο»…

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του παρέδωσε έργο, ενώ κατηγόρησε την τωρινή κυβέρνηση ότι «συκοφαντεί τους πολιτικούς της αντιπάλους και προσπαθεί να ελέγξει πλήρως την πληροφόρηση. Χτυπάνε μανιασμένα την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ καταστρέφουν οι ίδιοι τη χώρα... «Έφτασαν στο έσχατο κατάντημα να κατηγορούν εμάς για “κύκλωμα εκβιαστών”. Μας “χρεώνουν” ποιους; Αυτούς που έβριζαν εμάς επί χρόνια και στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα!». Ο κ. Σαμαράς μίλησε για κοινούς συκοφάντες.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαμαράς διαμήνυσε:

Δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα. Δεν το έκανα ποτέ στο παρελθόν, ούτε και πρόκειται να το κάνω…  Είμαι παρών, είμαι μαζί σας … Αυτή την Ελλάδα που ονειρευόμαστε θα την φτιάξουμε όλοι μαζί.