Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, σύμφωνα με πληροφορίες, στην τουρκική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνέτρωγε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, προεδρεύοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για τον έλεγχο των μεταναστατευτικών ροών. 

Βρυξέλλες και Άγκυρα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για μία ευρείας κλίμακας επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Άγκυρα αποδέχεται τελικά την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας στα χέρια του την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου των αρχηγών, προκειμένου να ζητήσει κυρώσεις έναντι των χωρών που κλείνουν τα σύνορα, επιτάχυνση της βοήθειας προς την Ελλάδα, ρητή δέσμευση για την ανακατανομή των προσφύγων και- αν και όσο χρειαστεί, άσκηση πίεσης προς την Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί. 

Δύο- τρεις μέρες αργότερα, την Τετάρτη ή την Πέμπτη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος (στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή Ακραίως) η Αθήνα θα υποδεχθεί τους επικεφαλής των κλιμακίων των δανειστών. Ο υπουργός αναγνώρισε ότι τα ζητήματα των ποσοστών αναπλήρωσης και της εθνικής σύνταξης παραμένουν ανοιχτά, τονίζοντας ότι οι κόκκινες γραμμές για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων είναι πάντα σε ισχύ, κάτι που επανέλαβε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η πρώτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί παρά την παρελκυστική πολιτική που ασκεί το ΔΝΤ». 

Χωρίς αμφιβολία, το προσφυγικό και η αξιολόγηση είναι δύο πολύ (μα πάρα πολύ) σημαντικά θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, σχεδόν ταυτόχρονα, με απόσταση λίγων ημερών. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα ανταπεξέλθει στην πίεση και θα φέρει σε πέρας και τις δύο επικίνδυνες αποστολές. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι στο επίπεδο της αξιολόγησης έχουν κερδηθεί συμμαχίες που βάζουν σε θέση απομόνωσης το ΔΝΤ που επιμένει σε σκληρά μέτρα, έξω από κάθε λογική. 

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, εκτιμάται ότι η Ελλάδα, ως τα μέσα του μηνός, θα έχει κατασκευάσει 7.000 περισσότερες θέσεις φιλοξενίας από αυτές που προβλέπει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς επίσης και ότι οι ροές θα περιοριστούν από τη σηματοδότηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον χώρα που οδηγεί στη Βόρειο Ευρώπη, καθώς τα σύνορά της έχουν κλείσει. Εν αναμονή…