Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακοινώνει τη δημιουργία επιπλέον 15 hot spots για να καλύψει τόσο τις δεσμεύσεις της έναντι της Ε.Ε. όσο και την άσχημη πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική επικράτεια, οι χειρισμοί του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνουν, όπως λένε στη Συγγρού, τους χειρότερους φόβους τους και αυτό που, κλείνοντας τη δήλωσή του μετά τη Σύσκεψη στο Προεδρικό, επεσήμανε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Διατηρώ έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσον  η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορούν να ανταποκριθούν».

Στη Νέα Δημοκρατία δεν... πίστευαν στα αυτιά τους όταν άκουγαν τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα μάτια τους όταν διάβασαν τη νυχτερινή ανακοίνωση του Μαξίμου που κατηγορούσε λίγο ως πολύ τον... Γιώργο Κουμουτσάκο ως εκφραστή ακροδεξιών αντιλήψεων, που πλέον εκφράζουν όλη τη Νέα Δημοκρατία!

Αιτία για τη νέα αντιπαράθεση, υπήρξε η σκληρή κριτική της Ν.Δ. για τα ρητορικά σχήματα που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός, διακρίνοντας τον «ανθρωπισμό» του ΣΥΡΙΖΑ από τις «ακραίες» αντιλήψεις των άλλων κομμάτων αλλά και η, επί της ουσίας, άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί ό,τι συμφωνήθηκε μέσα στο Προεδρικό και έχει συνομολογήσει, ενόψει της σημερινής Συνόδου στις Βρυξέλλες, με τους εταίρους της χώρας στην Ε.Ε. Ότι, δηλαδή, παράλληλα με τις ανοικτές δομές φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, θα ενισχυθούν – λειτουργήσουν και κλειστές, προφανώς, δομές «προαναχωρησιακού» τύπου (σ.σ. δηλαδή μέχρι την απέλαση – επαναπατρισμό τους) για τους παράτυπους μετανάστες. «Με την πρωτοφανή του ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στο Σύνταγμα, απέρριψε -ξανά- τη λογική της ΝΔ για «κλειστά σύνορα» και κέντρα κλειστού τύπου στη λογική των φυλακών» ήταν η χθεσινή θέση του Μαξίμου.

Στη Ν.Δ. ναι μεν αναγνωρίζουν την αγωνία του κ. Τσίπρα και των επιτελών του να παραμείνουν, έστω στα λόγια, προσκολλημένοι στην ιδεοληψία και τη ρητορεία του παρελθόντος, όταν δεν αναγνώριζαν ούτε καν για νομικούς όρους τη διάκριση μεταναστών – προσφύγων που βρίσκεται στην καρδιά της πολιτικής που ασκεί η Ε.Ε. Ωστόσο, ακόμη κι αν ανεχθούν την προπαγάνδα, όπως τη χαρακτηρίζουν, του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που τους ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο αυτές οι θέσεις να αποτελέσουν, αντίθετα με τα διαλαμβανόμενα στο ανακοινωθέν της Προεδρίας, τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, συνιστώντας νέο πλήγμα για τις ελληνικές θέσεις.

Περαιτέρω, στη Ν.Δ. δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις υποχωρήσεις που καταγράφονται στα εθνικά. Εν προκειμένω δεν έχουν πειστεί για το... λάθος στη μετάφραση ως αιτία για την μη απάντηση Κοτζιά σε όσα είπε για τις γκρίζες ζώνες ο τούρκος Υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου, και μάλιστα από την Αθήνα. Αντιστοίχως, δεν καθησυχάζονται ούτε από την έναρξη των περιπολιών των σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, κυρίως γιατί γνωρίζουν ότι οι αμφισβητήσεις της Άγκυρας θα τεθούν στο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας. «Ελπίζουμε στη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ο «μοιραίος κ. Τσίπρας» να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας στηριζόμενος στους υπάρχοντες συσχετισμούς και στη διεθνή, αλλά και γειτονική πραγματικότητα» ήταν η χθεσινή δήλωση της Συγγρού, που παρακολουθεί...