«Όποια κι αν είναι η απόφαση στη σημερινή σύνοδο κορυφής, θα πρέπει να αποσυμπιεστεί η Ειδομένη», δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας και πρόσθεσε πως «εντός της εβδομάδας θα δημιουργηθούν 16.000 νέες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό ερωτηθείς για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τυχόν επιβεβαίωση του κλεισίματος των συνόρων στη Σύνοδο ανέφερε:

Ακόμη και 300 και 400 και 500 άνθρωποι να περνάνε, τη στιγμή που είναι 10.000 άνθρωποι πρέπει κάποιοι να πάνε σε κάποια κέντρα φιλοξενίας πιο πίσω και να υπάρχει μια πιο φυσιολογική ροή, αν είναι ανοιχτά, με βάση το πώς μπήκανε στην Ελλάδα, πόσοι είναι οι πρόσφυγες και με έναν αύξοντα αριθμό.

Όσον αφορά τις συνθήκες στην Ειδομένη είπε ότι υπάρχει συνεννόηση «με το υπουργείο Υγείας για μια ισχυρή και ηχηρή παρέμβαση».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς παραμένουν πια στη χώρα για μεγάλο διάστημα, ανέφερε ως παράδειγμα το Σχιστό:

Eίναι ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας, υπάρχει και χώρος λατρείας και ειδικά εστιατόρια... να περιμένουμε τις αποφάσεις σήμερα και με βάση αυτό θα αναπτύξουμε το σχέδιο... Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε οποιαδήποτε δυσκολία και να αναπτύξουμε και νομοθετικά αλλά και πρακτικά και τον χαρακτήρα της πολιτικής προστασίας.

Παράλληλα, στη χώρα μας βρίσκονται, σύμφωνα με τον υπουργό, περίπου 33.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Για τον Πειραιά ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να αποσυμπιεστεί πλήρως το λιμάνι, στο οποίο βρίσκονται 2 με 2,5 χιλιάδες άτομα.