Δύο πολύ κρίσιμες συσκέψεις για το μέλλον της χώρας πραγματοποιούνται απόψε στις Βρυξέλλες, με την κυβέρνηση να θεωρεί ορόσημο την σημερινή ημέρα. 

Από την μία, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα δώσει την μάχη του προσφυγικού, ενώ από την άλλη, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετάσχει στο καθοριστικής σημασίας για την πορεία της διαπραγμάτευσης Eurogroup. 

Το τρίπτυχο δίκαιη κατανομή ευθυνών και υποχρεώσεων στην ΕΕ με συνέπειες για όσους δεν τα τηρούν, αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και πραγματική συμμετοχή της Τουρκίας στο περιορισμό των ροών και στο χτύπημα των διακινητών, συνοψίζει τις θέσεις με τις οποίες θα πορευτεί ο Πρωθυπουργός στις διμερείς συζητήσεις που θα πραγματοποιήσει, όσο και στην Σύνοδο Κορυφής. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρώπη, χωρίς να μεσολαβεί η Ελλάδα. Επίσης, από το Μαξίμου στηρίζουν πολλά στις διμερής συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με την ο Πρωθυπουργός με την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Στην ελληνική αποστολή αναγνωρίζουν πως η μάχη μόνο εύκολη δεν θα είναι, καθώς οι χώρες του Βίζενγκραντ μαζί με την Αυστρία, αναμένεται να διατηρήσουν την σκληρή στάση και να κρατήσουν κλειστό των βαλκανικό διάδρομο ροής προσφύγων. Επίσης, επιμένουν πως πολλά θα κριθούν από την στάση της Τουρκίας. 

Την ίδια στιγμή και σε λίγα μέτρα απόσταση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό για την τριετία 2016-2018, κόκκινα δάνεια και αποκρατικοποιήσεις, είναι τα τέσσερα αγκάθια της διαπραγμάτευσης. Το ΔΝΤ εμφανίζεται να διατηρεί την σκληρή γραμμή απέναντι στην χώρα μας, όμως, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη ότι θα καταφέρει να πάρει θετικό μήνυμα και στα μέσα της εβδομάδας, η Τρόικα να έχει στα χέρια της εισιτήρια για Ελλάδα.