Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – Τουρκίας στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προηγήθηκαν μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, έπειτα  από τις νέες αξιώσεις που έθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ντόναλντ Τουσκ

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, ο Ντόναλντ Τουσκ, θα διαπραγματευτεί με την τουρκική πλευρά τις λεπτομέριες της αντιπρότασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Άγκυρα ζήτησε και πήρε επιπλέον χρήματα, 3 δισ. ευρώ, με τις διαρροές για 9 ή ακόμα και 12 επιπλέον δισ. να μην έχουν επιβεβαιωθεί.  Επιπλέον φαίνεται από το προσχέδιο συμπερασμάτων να έχει πάρει χαλάρωση της βίζας νωρίτερα, προλαβαίνοντας τη σεζόν του 2016, αλλά να βρίσκεται κοντά και στο στόχο της έναρξης των διαπργαματεύσεων για την ενταξιακή της πορεία. 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα που έθεσε όρους αλλά και της κυπριακής πλευράς. 

Ωστόσο από την άλλη πλευρά οι χώρες του Βίζεγκραντ μπλόκαραν το προσχέδιο με το βέτο της Ουγγαρίας που δεν δέχεται τις επεναγκαταστάσεις απευθείας από την Τουρκία

Οι απαιτήσεις της Άγκυρας

Όπως μεταδίδουν το Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο, η Άγκυρα ζητάει επιτάχυνση ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απλοποίηση του καθεστώτος λήψης βίζα για τους τούρκους πολίτες και περισσότερα χρήματα. Υπενθυμίζεται ότι τις απαιτήσεις της Τουρκίας είχε αποκαλύψει ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής την περασμένη Πέμπτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.

Χαρακτηριστικά έγραφε το newpost.gr: 

Η Άγκυρα θέτει βασικά ζητήματα:

  • Το πρώτο είναι να συμπεριληφθεί και η Τουρκία στη Ζώνη Σέγνκεν.
  • Επίσης ζητεί επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, απαιτώντας μάλιστα να λάβει σαφή ημερομηνία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά θέλει ευνοϊκότερο καθεστώς χορήγησης βίζα για τους πολίτες της. Ειδικότερα ενώ επρόκειτο να απελευθερωθεί το καθεστώς από τον Οκτώβριο του 2016, η Άγκυρα θέλει να γίνει αυτό άμεσα. Τέλος υπάρχει απαίτηση για περαιτέρω χρηματοδότηση. Στα ήδη υπάρχοντα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που θα λάβει η Τουρκία βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας, Ερντογάν και Νταβούτογλου ζητούν να προστεθούν ακόμη δύο δισεκατομμύρια. 
Live bloging*