Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Τουρκία βρίσκεται στην σύνοδο Κορυφής για να θέσει δυναμικά και το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε προσερχόμενος ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα δείξει διάθεση συνεργασίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο: 

Ξαναήρθα στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι Ευρώπη για την Τουρκία. Εχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Ο μόνος δρόμος είναι αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη για την ηπειρό μας. Πρέπει να δούμε όλη την εικόνα. Χαίρομαι που σημερα υπάρχει συνείδηση για τις προκλήσεις. 

Ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι ''είχαμε συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Μάρκ Ρουτε'', ενώ τόνισε ότι ''θα δείξουμε την συνεργασία μας για το μέλλον της ηπείρου μας. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να γίνει και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ελπίζουμε ότι αυτή η διαπράγμάτευση δεν θα ασχοληθεί μόνο με το προσφυγικό αλλά και με το θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.

Αυτό έρχεται ως  επιβεβαίωση σε σημερινό δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Telegraph ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα πουλήσει την ψυχή της” για τη συμφωνία μετεγκατάστασης των προσφύγων με την Τουρκία». 

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, που αναφέρεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη Σύνοδο Κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μια στρατηγική για το πως θα περιοριστεί η κρίση στην Ελλάδα, καθώς το περασμένο δεκαπενθήμερο η ροή των μεταναστών προς Βορρά μειώθηκε σε μόλις μερικές εκατοντάδες μία ημέρα, λόγω της σφράγισης των συνόρων από την ΠΓΔΜ.