Τη διαφωνία της με το προσχέδιο συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής, που περιλαμβάνει το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου, εξέφρασε προσερχόμενη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν μπορεί να κλείσει οτιδήποτε» είπε ακόμα μια φορά ξεκάθαρα η καγκελάριος Μέρκελ τονίζοντας ότι ο αριθμός των προσφύγων δεν θα πρέπει να μειωθεί μόνο για ορισμένες, αλλά για όλες τις χώρες και γι’ αυτό απαιτείται μια «βιώσιμη λύση» από κοινού με την Τουρκία.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αρκετές αντιδράσεις σχετικά με το κλείσιμο των συνόρων, και παρότι ελληνικές κυβερνητικές πηγές αποκλείουν την άσκηση βέτο, την ίδια ώρα γερμανικές κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Βερολίνο δεν συμφωνεί με το προσχέδιο της Συνόδου «όπως ισχύει αυτή τη στιγμή» και τονίζουν πως ο βαλκανικός δρόμος δεν θα κλείσει.

Τη μη διατήρηση στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της φράσης που αναφέρεται στο «κλείσιμο του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς θα δικαίωνε τις μέχρι τώρα ενέργειες της Αυστρίας, αναμένεται να υποστηρίξει η γερμανίδα Καγκελάριος, στη σημερινή Σύνοδο, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.