current views are: 7

7 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση12:09

Θεοδωράκης: Στοιχίζει η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα

«Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Δημοσίευση 12:09’

«Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δυστυχώς, η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα μας στοιχίζει και σε χρόνο και σε χρήμα», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Ποταμιού δήλωσε για το προσφυγικό:

Όταν αρχίζει η κουβέντα για το προσφυγικό και δεν έχεις σαφή σχέση και επαφή με την πραγματικότητα, βασανίζεσαι για πολύ ώρα μέχρι να φτάσεις στο ρεαλισμό. Ξοδέψαμε αρκετή ώρα να συζητάμε για πράγματα που για εμάς ήταν δεδομένα – και τα είχαμε παρουσιάσει πριν αρκετό καιρό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση και για τον κ.Τσίπρα δεν ήταν δεδομένα.

«Πρέπει να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι, να διαχωρίζουμε τους πρόσφυγες από τους μετανάστες. Nα δείχνουμε την αλληλεγγύη μας προς τους πρόσφυγες αλλά να μη δεχόμαστε τους μετανάστες όλου του κόσμου. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο μέρος της κουβέντας που κάναμε στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Η φύλαξη των συνόρων και η εμπλοκή της FRONTEX ήταν επίσης μεγάλο μέρος της συζήτησης γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν κάποιες ιδεοληψίες, που έχουν φέρει τη χώρα σε πολύ δύσκολη θέση», σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης.

Σε ερώτηση για το τι περιμένει από τη σημερινή σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε: «Το καλύτερο σενάριο δεν το ελπίζουμε σήμερα. Το ελπίζουμε αυτές τις μέρες αλλά όχι σήμερα. Αναμένουμε τις επαφές στη σύνοδο κορυφής με τους Τούρκους και ελπίζουμε ότι επιτέλους θα αποδεχτούν ότι όσοι έρχονται από τις ακτές τους και δεν αιτούνται άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφουν αμέσως πίσω. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη διένεξη καθώς υπάρχει μια συμφωνία επαναπροώθησης την οποία δεν τηρούν. Αν αυτό συμβεί μπορεί να είναι μια μεγάλη ελάφρυνση για τα ελληνικά νησιά, ενώ θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για το μέλλον, γιατί όταν κάποιος ξέρει ότι θα κάνει όλο αυτό το δρομολόγιο για να επιστρέψει ξανά στην Τουρκία θα μειωθούν οι ροές».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για έναν υπέρ-υπουργό μετανάστευσης λέγοντας:

Υπάρχουν χώρες που δέχονται λιγότερη πίεση από την Ελλάδα και έχουν υπέρ-υπουργό Μετανάστευσης. Εμείς λοιπόν στη διάρκεια της τεράστιας αυτής κρίσης γιατί δεν χρειαζόμαστε έναν υπέρ-υπουργό ο οποίος λογοδοτεί απευθείας στον πρωθυπουργό και να έχει τη συγκατάθεση των πολιτικών αρχηγών στο τεράστιο αυτό εθνικό θέμα; Αυτό το απλό ευκολονόητο πράγμα προτείνουμε. Απευθύνθηκα στον πρωθυπουργό και του είπα “δε θες να ακούσεις μια δικιά μας πρόταση; Επιτέλους βάλε έναν άνθρωπο να τα ρυθμίζει όλα”. Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που περνάνε μια κρίση. Δε θέλει.

Παράλληλα, ερωτώμενος για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει το συγκεκριμένο ρόλο ανέφερε: «Το πρόσωπο αυτό θα μπορούσε να ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αλλά δεν έφτασα να προτείνω το όνομα γιατί αξία έχει να αποδεχτεί πρώτα ο Πρωθυπουργός την ανάγκη. Εγώ είχα προετοιμάσει συγκεκριμένη πρόταση αλλά δεν έφτασα εκεί γιατί ο πρωθυπουργός είπε γελώντας “εγώ δε θα κάνω ανασχηματισμό σήμερα”, και ότι “δε θα φύγει ο χειρισμός από την κυβέρνηση” παρά το ότι ο χειρισμός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα θολός».

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση του Παύλου Τσίμα σχετικά με το αν θα ανταποκριθεί το Ποτάμι στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει ένωση του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι. Αυτό που υπάρχει, και είναι αναγκαίο, είναι ο διάλογος που καλούμαστε να κάνουμε όλες οι δυνάμεις του Κέντρου για την αντιμετώπιση μικρών η μεγάλων ζητημάτων. Είναι η πρότασή μου για το Κοινοβούλιο του Κέντρου. Να βρεθούν όλοι οι άνθρωποι και οι μικρές κινήσεις οι οποίοι να συζητήσουν για τα προβλήματα της χώρας και να δουν μέχρι που μπορεί να φτάσει αυτή η συνεργασία. Μπορεί να φτάσει σ’ ένα εκλογικό μέτωπο; Μπορεί να φτάσει σε μια εκλογή από τη βάση; Να φτάσει, δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Αλλά αυτό δε θα το αποφασίσει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή του Ποταμιού. Δε μας ενδιαφέρει να ενώσουμε τους μηχανισμούς μας, να νιώσουμε ασφαλείς σε μια λογική επανεκλογής. Εμάς μας ενδιαφέρει εάν στη βάση πραγματικά υπάρχει αυτή τη στιγμή το αίτημα για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη», ενώ κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα κατέληξε: «Εμάς μας ενδιαφέρει να κάνουμε στέρεα πράγματα. Γι΄ αυτό απευθύνθηκα σε όλες τις δυνάμεις και υπάρχει πολύς κόσμος που έχει προσέλθει να συζητήσει. Αλλά συμφωνίες κορυφής το Ποτάμι με το ΠΑΣΟΚ δε θα κάνει. Δεν είναι προς όφελος της κοινωνίας. Η κοινωνία θέλει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Αυτά λοιπόν να συζητήσουμε και εκεί να συνεργαστούμε».


σχετικα αρθρα