Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία του Αυγούστου επεσήμανε προσερχόμενος στο Eurogroup ο πρόεδρος του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Όπως επεσήμανε η τήρηση των συμφωνηθέντων «δεν αποτελεί μόνο θέση του ΔΝΤ αλλά και δική μας ότι χρειαζόμαστε αξιόπιστες και βιώσιμες μεταρρυθμίσεις».

Την ίδια στιγμή, διερωτήθηκε:

Θα ακούσουμε τους θεσμούς και μετά θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Πώς να το κάνουμε αυτό; Πώς θα λειτουργήσουν οι μεταρρυθμίσεις; Ίσως ακούσουμε περισσότερα σήμερα και θα σας πω αργότερα.

Ο ίδιος τόνισε πως στην Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τα δημοσιονομικά να βρίσκονται μεσοπρόθεσμα σε σωστή τροχιά.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε πως οι θεσμοί πρέπει να δείξουν ότι έχουν κοινές θέσεις απέναντι στην Ελλάδα και επισήμανε πως «πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την προσφυγική κρίση στην Ελλάδα».

Σχετικά με το πρόγραμμα της Κύπρου, ο Ευρωπαίος επίτροπος εξήγησε πως ήταν επιτυχημένο και ότι ολοκληρώνεται, ενώ τόνισε ότι η ανάπτυξη στη χώρα έφτασε νωρίτερα και πιο δυναμικά και πρόσθεσε πως «η συζήτηση θα είναι σήμερα αν είμαστε έτοιμοι ή όχι να στείλουμε πίσω τους επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα».