Άμεσα τοποθετεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ την επιστροφή του κλιμακίου των Θεσμών στην Αθήνα για να συνεχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση. Η Ελλάδα πρέπει να κλείσει το 2018 με πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, είπε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.

«Συζητήσαμε την τρέχουσα κατάσταση και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Οι επικεφαλής των Θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα, ίσως αύριο. Υπάρχει κοινό έδαφος, έχει γίνει μεγάλη προεργασία. Εάν επιθυμούμε να γίνουν πλήρως αυτά που συμφωνήσαμε τον Αύγουστο, χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά που πρέπει να κλείσουν, πρέπει να γίνει εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων» είπε μετά το Eurogroup και συνέχισε:

Η επιστροφή των Θεσμών –που δεν ξέρουμε ακριβώς πότε θα γυρίσουν- σηματοδοτεί μία σειρά από δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν σε σχέση με το ζήτημα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει υπόσχεση που έχει δοθεί, εάν η κυβέρνηση εκπληρώσει τους στόχους και καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα. Κατέστη σαφές ότι η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον. 

Επανερχόμενος στα δημοσιονομικά, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως «τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είχαν τεθεί σαφέστατα οι δημοσιονομικοί στόχοι. Από πλευράς Eurogroup είναι απλό, ως προς τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Υπάρχουν κάποια μέτρα που πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν».

«Ένα κομμάτι της λύσης σε αυτό του κομμάτι –τα δημοσιονομικά- αφορά, και στην ελάφρυνση του χρέους. Ο διάλογος αυτός θα ανοίξει σχετικά σύντομα» είπε στη συνέχεια. Ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε πως είμαστε κοντά στο σημείο έναρξης του διαλόγου για το χρέος. «Πρέπει να έχουμε συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους», ενώ απαντώντας για το ΔΝΤ, και τη διαμάχη με το ευρωπαϊκό σκέλος των Θεσμών, σημείωσε:

Δεν είμαι με το πλευρό κανενός, αλλά υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των κενών, των συζητήσεων για το χρέος και των μεταρρυθμίσεων. Όσα περισσότερα κάνεις για το συνταξιοδοτικά, τόσο λιγότερα κενά θα έχεις στο δημοσιονομικό.

«Το σημείο – κλειδί είναι η ευκρίνεια ενός πακέτου μέτρων μέχρι το καλοκαίρι. Δεν θα είναι εύκολη η διαδικασία. Πρέπει να συμπληρωθούν οι προτάσεις για φορολογικό και συνταξιοδοτικό, ώστε να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Αλλά αυτά ίσως να μην φτάσουν, για αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν τα μέτρα για το χρέος» τόνισε νωρίτερα.  «Η αξιολόγηση έχει να κάνει με την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Οι αποφάσεις για το χρέος δεν είναι κομμάτι της αξιολόγησης. Υπάρχει συσχετισμός μεταξύ του χρέους και των μεταρρυθμίσεων. Για να ταιριάξουν όλα τα κομμάτια του παζλ, πρέπει να τα συζητήσουμε όλα στο μέλλον [χρέος, δημοσιονομικά]. Κάτι τέτοιο θα μας επιτρέψει να πετύχουμε πολιτική συμφωνία» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Μοσκοβισί: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, χαρτογράφησε τα κρίσιμα θέματα των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για την επιστροφή «από αύριο κιόλας» των Θεσμών στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στα ανοιχτά θέματα, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι είναι:

  • Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων
  • Το φορολογικό
  • Το συνταξιοδοτικό, που το χαρακτήρισε βασικής σημασίας
  • Η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  • Και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, ότι το 2018 θα πρέπει να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. «Αυτή η συμφωνία μπορεί να κλείσει, παρά τις καθυστερήσεις, εντός χρονοδιαγραμμάτων» είπε και πρόσθεσε:

Δεν υπάρχει συσχετισμός με το προσφυγικό. Υπάρχει πίεση που υφίσταται η ελληνική πλευρά για αυτό η σύνοδος κορυφής συζητάει μέτρα ελάφρυνσης στην Ελλάδα. 

«Βρήκαμε μία ατζέντα για τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Ας μη μιλάμε για διαφορετικά στρατόπεδα μεταξύ των Θεσμών. Μπορεί να έχουμε διαφωνίες αλλά πάντα εργαζόμαστε μαζί» υπογράμμισε ο κ. Μοσκοβισί αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ και κάλεσε εκ νέου να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατό και να εξευρεθεί μία συνολική λύση. 

Έχουμε εκταμιεύσει το ένα τέταρτο του συνολικού δεσμευμένου ποσού για την Ελλάδα, επεσήμανε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος κάλεσε να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση γιατί τα χρηματοδοτικά περιθώριά για την χώρα στενεύουν.  Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρευστότητα στην Ελλάδα αρκέστηκε να πει ότι η κατάσταση είναι ρευστή. Ξέρουμε ότι η κατάσταση του 2015 ήταν καλύτερη απ’ όσο περιμέναμε τον Αύγουστο και τα έσοδα το πρώτο δίμηνο ελαφρά καλύτερα. Υπάρχουν όμως πληρωμές κάθε μήνα. Το κεντρικό μου σενάριο είναι ότι θα ολοκληρώσουμε πριν υπάρξει πρόβλημα. Εκτίμησε τέλος πως η διαπραγμάτευση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν το Ελληνικό Πάσχα.