<img src="https://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cvhttps://certify.alexametrics.com/atrk.gif?account=bmSkk1acFHS1cv" style="display:none" height="1" width="1" alt="" />

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Τσίπρα: Υπό όρους η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - Αντιδράσεις και από την Κύπρο

Δημοσίευση 7 Μαρτίου 2016, 20:56 / Ανανεώθηκε 8 Μαρτίου 2016, 00:45
Μήνυμα Τσίπρα: Υπό όρους η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας - Αντιδράσεις και από την Κύπρο
Facebook Twitter Whatsapp

Μήνυμα προς την Τουρκία και την ΕΕ, σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος, για τις οποίες η Άγκυρα παζαρεύει το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Μήνυμα προς την Τουρκία και την ΕΕ, σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της γείτονος, για τις οποίες η Άγκυρα παζαρεύει το προσφυγικό στις Βρυξέλλες, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που παρακολουθούν από κοντά τις σημερινές συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής, από ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να διεμήνυσε ότι δεν γίνεται να ανοίξουν κεφάλαια, αν δεν υπάρξουν βήματα στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και άρση του Casus Belli.

Όπως τονίζουν, με νόημα, οι ίδιες πηγές αυτή είναι και η απάντηση προς τη ΝΔ στις αιτιάσεις της ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρατήσει την Κύπρο. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στις εξελίξεις του σημερινού Eurogroup, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, φέρεται πως εμφανίστηκε ευχαριστημένος. Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολύ θετικές ειδήσεις, αναφερόμενος στην αξιολόγηση που αναμένεται να έχει κλείσει πριν το Πάσχα αλλά στην έναρξη της συζήτησης για το χρέος που τοποθετείται μέσα στον Απρίλιο.

Κύπρος: Τα κεφάλαια θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, τα οποία έχουν παραμείνει κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί» είπε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. 

Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας, διευκρίνισε, «είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία.

Τα παζάρια της Τουρκίας στις Βρυξέλλες

Σε ό,τι αφορά πάντως τη Σύνοδο για το προσφυγικό, ο τούρκος πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα ότι θα θέσει δυναμικά και το ζήτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

«Ξαναήρθα στις Βρυξέλλες για δεύτερη φορά. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την Ευρώπη και πόσο σημαντική είναι Ευρώπη για την Τουρκία. Έχουμε πολλές προκλήσεις μπροστά μας. Ο μόνος δρόμος είναι αλληλεγγύη. Αλληλεγγύη για την ήπειρό μας. Πρέπει να δούμε όλη την εικόνα. Χαίρομαι που σήμερα υπάρχει συνείδηση για τις προκλήσεις», σημείωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που δημοσίευσε το Reuters, η Άγκυρα φέρεται να δεσμεύεται ότι θα πάρει όλους τους παράτυπους μετανάστες από τα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένων και των Σύρων, και επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ 3 δισεκατομμύρια μέχρι τα τέλη του 2018. Παράλληλα, σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα χαλαρώσει τις απαιτήσεις για χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόους στα τέλη του Ιουνίου, νωρίτερα απ’ ότι είχε σχεδιαστεί.