current views are: 4

7 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση19:06

Κύπρος: Τα κεφάλαια θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Αυστηρό μήνυμα σχετικά με την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, που προσήλθε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό παζαρεύοντας τη θέση της στην ΕΕ, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δημοσίευση 19:06’

Αυστηρό μήνυμα σχετικά με την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, που προσήλθε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό παζαρεύοντας τη θέση της στην ΕΕ, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Αυστηρό μήνυμα σχετικά με την ενταξιακή διαπραγμάτευση της Τουρκίας, που προσήλθε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό παζαρεύοντας τη θέση της στην ΕΕ, έστειλε από τις Βρυξέλλες ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα κεφάλαια που παραμένουν κλειστά με πρωτοβουλία της Κύπρου, θα ανοίξουν μόνο όταν η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Βρίσκονται σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις λόγω του γεγονότος ότι χθες αργά το βράδυ η Τουρκία ενημέρωσε την Ολλανδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για συγκεκριμένες απαιτήσεις για να συνεργαστεί στο θέμα του μεταναστευτικού και για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως αυτές απορρέουν από το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας το οποίο έχει ήδη συμφωνηθεί» είπε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό. 

Ανάμεσα στις απαιτήσεις της Τουρκίας, διευκρίνισε, «είναι και το άμεσο ξεπάγωμα πέντε κεφαλαίων της ενταξιακής της πορείας τα οποία, ως γνωστόν, έχουν ήδη παγώσει με απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε επαφές που είχε με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά και πολλούς άλλους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έκανε ξεκάθαρη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το θέμα των κεφαλαίων. Ότι δηλαδή αυτά τα κεφάλαια έχουν παγώσει για πολύ συγκεκριμένους λόγους και θα μπορούν να ανοίξουν μόνο εάν η Τουρκία εκπληρώσει εκείνες τις υποχρεώσεις της. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν στο παρασκήνιο αρκετές συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Είναι για αυτό το λόγο που υπάρχει και καθυστέρηση στην εξέλιξη των εργασιών και που έχει προγραμματιστεί και δείπνο απόψε στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά την κατάληξη των διαβουλεύσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα συγκεκριμένα κεφάλαια είναι ξεκάθαρη και έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα κράτη μέλη. Να εκφράσω την ικανοποίηση για το γεγονός ότι η θέση της Λευκωσίας στηρίζεται από αρκετούς εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί, αν θέλετε, τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία.


σχετικα αρθρα