Το συνεχές παζάρι της Άγκυρας δεν εξαντλείται μόνο στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και εκτός αυτής. Έτσι, κατά τη συνάντηση που είχε με τον γγ του ΝΑΤΟ, ο Αχμέτ Νταβούτογλου επεσήμανε πως η επιχείρηση της Συμμαχίας στο Αιγαίο δεν επηρεάζει τις πολιτικές και τις νομικές θέσεις της Τουρκίας και της Ελλάδας όσον αφορά τις διαφορές τους.

Ο κ. Νταβούτογλου ωστόσο απέφυγε να απαντήσει για το εάν το NATO θα επαναπροωθεί στην Τουρκία πρόσφυγες και μετανάστες που διασώζει στα νερά εάν τα σκάφη τους βρίσκονται σε κίνδυνο, λέγοντας γενικά ότι στόχος είναι να αποτραπούν εκ των προτέρων οι προσπάθειες μετάβασης στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.

Οι δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού, που ουσιαστικά επαναβεβαιώνουν πως η Άγκυρα επιμένει στις αμφισβητήσεις της για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, έρχονται μία μέρα πριν την έναρξη του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας στη Σμύρνη.

Από την πλευρά του, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι δράση των NATOϊκών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας αρχίζει σήμερα Δευτέρα, ενώ έως σήμερα επιχειρούσαν μόνο σε διεθνή ύδατα ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο γενικός γραμματέας επαναβεβαίωσε ότι τα Συμμαχικά πλοία δεν έχουν ως αποστολή να σταματήσουν ή να εμποδίσουν το ταξίδι προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο, αλλά να συμβάλουν, μέσω παρακολούθησης και πληροφοριών, στην διάλυση των κυκλωμάτων και των εγκληματικών δικτύων που διακινούν ανθρώπους.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ στάθηκε ακόμα στη συμφωνία με την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία FRONTEX για ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και στη δέσμευση μελών του NATO να προσφέρουν πλοία στην αποστολή στο Αιγαίο, δηλώνοντας ότι η Συμμαχία θα μπόρεσε να συμβάλει πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.