Σκληρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά από τη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα τον κατηγόρησε ότι δεν μπορεί να κυβερνήσει και αρκείται σε «αδιέξοδους ακροβατισμούς».

«Είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η Διάσκεψη για το προσφυγικό, και αυτό που θα ήθελα να ευχηθώ, είναι να έχουμε θετικά αποτελέσματα για την χώρα και θετικά αποτελέσματα θα προκύψουν μόνο αν τηρηθεί ή εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών. Περιμένω να διαψευστούν με τον πλέον επίσημο τρόπο, οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει συμφωνήσει σε σχέδιο δήλωσης το οποίο προβλέπει το κλείσιμο των συνόρων», είπε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

«Το προσφυγικό είναι βόμβα στα θεμέλια της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να μην ενδιαφέρεται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κρατηθούν στην εξουσία. Πάση θυσία», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε:

Οι βαλκανικές χώρες συνεδριάζουν χωρίς εμάς. Κλείνουν τα σύνορα και οδηγούμαστε σε απομόνωση. Για άλλη μια φορά οδηγούν τον τόπο σε αδιέξοδο. Είναι φανερό ότι δεν θέλουν, δεν ξέρουν και δεν μπορούν. Η «αξιολόγηση» του προγράμματος καρκινοβατεί επικίνδυνα, βυθίζοντας περισσότερο την χώρα. Ο κ. Τσίπρας αρκείται σε αδιέξοδους ακροβατισμούς, παρακαλώντας για «αξιολόγηση σε δόσεις», ή το χειρότερο, επιχειρώντας να συμψηφίσει το ασφαλιστικό με την προσφυγική κρίση.

Σε ό,τι αφορά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το κοινό ανακοινωθέν για το προσφυγικό υπογράμμισε:

Πετύχαμε να συμπεριληφθεί το σύνολο των προτάσεων μας σε μια εθνική γραμμή για το προσφυγικό. Συμβάλαμε σε αυτό. Δεν δώσαμε όμως, ούτε δίνουμε λευκή επιταγή. Ο Μάρτιος του 2016 δεν είναι Ιούλιος του 2015. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση μπορεί να υλοποιήσει την εθνική γραμμή. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αποδεικνύει πως αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί.

Σχετικά με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, η κ. Γεννηματά επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει να αποδεχθεί άμεσα το αίτημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για συζήτηση στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του ζητήματος της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

Η κ. Γεννηματά επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία επειδή μιλάει για εκλογές και παρατήρησε:

Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης, ως πρόεδρός της, έχουν διαμορφώσει μια στρατηγική αντίστοιχη με εκείνη του 2012. Είναι η στρατηγική με στόχο την παλινόρθωση της Δεξιάς και την κατάληψη του πρωθυπουργικού θώκου. Μετά τα Ζάππεια, η ΝΔ έσυρε τη χώρα σε διπλές εκλογές για να πληρώσουν οι πολίτες το βαρύ λογαριασμό λίγους μήνες μετά. Τώρα κάνουν και πάλι το ίδιο, με πιο ευέλικτο τρόπο. Αρνούμενοι πάντα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.

«Ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί τη λογική του «ώριμου φρούτου» περιμένοντας πότε θα πέσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ» συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Χωρίς να σκέφτονται μετά τις εκλογές σε ποια χώρα, ποια κοινωνία, ποια οικονομία θα παριστάνουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό».

Η κ. Γεννηματά επέμεινε στην πρόταση για τον σχηματισμό κυβέρνησης όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από την παρούσα Βουλή, με τη συμμετοχή, οπωσδήποτε, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.