Την προσοχή του στραμμένη στο μείζον θέμα του προσφυγικού και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αυτό πυροδοτεί, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται, ημέρα την ημέρα, να επανεξετάζει τη στρατηγική του έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του. 

Ο κ. Μητσοτάκης, που εξ αρχής δεν μπήκε στην πολιτική αρένα με όρους άμεσης διεκδίκησης της εξουσίας, διαπιστώνει ότι οι συνθήκες για την Ελλάδα έχουν επιβαρυνθεί δραματικά, σε σχέση με μόλις δύο μήνες πριν, όταν αναλάμβανε τη γαλάζια ηγεσία και διαμόρφωνε το σχέδιο ανασυγκρότησης του κόμματος. Οι εξελίξεις αυτές, με το μεταναστευτικό να συνιστά οικονομική και κοινωνική νάρκη, με τη διαπραγμάτευση ανοικτή παρά την επιστροφή των θεσμών και τα κεκτημένα της Ελλάδας στο Αιγαίο και όχι μόνον υπό αναθεώρηση, εξαναγκάζουν ουσιαστικά την αξιωματική αντιπολίτευση να στρέψει την προσοχή της μακριά από τα θέματα χαμηλής πολιτικής, αλλά κρίσιμα για την πορεία της Ν.Δ, όπως η αναδιοργάνωση του κόμματος και να στραφεί στον πυρήνα της πολιτικής μάχης. 

Στη Συγγρού διατυπώνονται δύο αντικρουόμενες ερμηνείες: η πρώτη δεν αποκλείει πολιτικές εξελίξεις και είναι ενδεικτική η προχθεσινή δήλωση του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη ότι οι εκλογές ενδεχομένως να μην είναι μακριά. Η δεύτερη, και επικρατέστερη αριθμητικά, θέλει τον κ. Τσίπρα να επιμένει μέχρι τέλους στην αξιολόγηση και στη ρύθμιση του προσφυγικού, εκτιμώντας ότι ο χρόνος θα είναι, στη συνέχεια, σύμμαχός του. 

Μεταξύ αυτών των δύο, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί αφενός να προβάλλει εικόνα θεσμικής αντιπολίτευσης, αφετέρου δε να κρατήσει ενωμένο το γαλάζιο μαγαζί και παράλληλα να εγκαθιδρύσει εικόνα σαφούς δημοσκοπικής πρωτιάς για τη Ν.Δ. Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος έχει σαφή εικόνα και για τις ενστάσεις και για τις γκρίνιες στο εσωτερικό, ωστόσο με τους μέχρι σήμερα χειρισμούς, όπως πχ στο μεταναστευτικό, έχει κατορθώσει να συγκεράσει απόψεις ενώ γνωρίζει ότι όσο παραμένει πρώτος στις έρευνες, ουδείς πρόκειται να τον αμφισβητήσει. 

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει και το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση του κόμματος, που αφορά προφανώς και στις σφαίρες επιρροής στο εσωτερικό. Παρά το γεγονός ότι απόφαση της νέας ηγεσίας είναι να μην ανοίξει ιδεολογική συζήτηση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει διαφοροποιήσεις μεταξύ φιλελεύθερων, καραμανλικών και δεξιών, τελικά στο Συνέδριο του Απριλίου, πολιτική κουβέντα θα υπάρξει, στο πλαίσιο παράλληλων στρογγυλών τραπεζιών που θα στηθούν. 

Ως προς τις καταστατικές αλλαγές, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί την απλοποίηση του οργανωτικού σχήματος, μέσω του περιορισμού των μελών των κομματικών οργάνων αλλά και της δημιουργίας επιτελικών οργάνων που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι, μέχρι σήμερα, απέφυγε (και πιθανά δεν θα το πράξει) να συγκαλέσει το (άτυπο πάντως) πολιτικό συμβούλιο που συνέστησε ο κ. Σαμαράς και μεγέθυνε ο Ευ. Μεϊμαράκης. Παράλληλα, το επιτελείο του δοκιμάζει και τα νερά ως προς την πρόθεση να μειωθούν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Στο τραπέζι έχουν πέσει δύο βασικές ιδέες. Η πρώτη θέλει την Πολιτική Επιτροπή να περιορίζεται στα 100 μέλη (από περίπου 500 σήμερα) και μάλιστα αιρετά. Ως εκ τούτου, ακόμη και οι εν ενεργεία βουλευτές θα πρέπει να δώσουν μάχη για να κερδίσουν θέση στο νέο όργανο ενώ σφοδρές αντιδράσεις υπάρχουν και από τους αυτοδιοικητικούς και του εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και συνδικάτων. Η δεύτερη πρόταση θέλει τον αριθμό των μελών του οργάνου περίπου στα 200 άτομα, 100 εκ των οποίων αιρετά και τα υπόλοιπα ex officcio δηλαδή βουλευτές, ευρωβουλευτές κ.ο.κ., αφήνοντας όμως και πάλι εκτός οργάνου σημαντικό αριθμό μελών. Δεν είναι λίγοι όσοι κρίνουν ότι η κρίσιμη μάχη του Συνεδρίου θα αφορά ακριβώς σε αυτό καθώς η έγκριση της διάταξης προβλέπει ότι πολλά από τα μέλη του Συνεδρίου θα αρνηθούν να ψηφίσουν την αυτοκατάργησή τους...