Τρία μεγάλα αγκάθια θα περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό με την επιστροφή του κουαρτέτου - πιθανότητα - αύριο Τετάρτη, όπως επιβεβαιώθηκε και στο χθεσινό Eurogroup

Η Εθνική Σύνταξη, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις είναι τα τρία κεφάλαια που θα μονοπωλήσουν τις διαπραγματεύσεις, καθώς όπως φαίνεται οι δανειστές συμφωνούν, παρά τις αμφιβολίες άμεσης εφαρμογής και απόδοσης, με τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. 

Αναλυτικά:

Οι δανειστές, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, φαίνεται να επιμένουν ότι η χορήγηση της Εθνικής Σύνταξης των 384 ευρώ θα πρέπει να χορηγείται μετά από 20 χρόνια εργασίας, ενώ το υπουργείο Εργασίας στο σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα πρέπει να καταβάλλεται με την συμπλήρωση 15 ετών εργασίας και με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. 

Στο υπουργείο Εργασίας θεωρούν ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος από την ώρα που δεν μπαίνει στο "τραπέζι" τα εισοδηματικά κριτήρια, με επικρατέστερο σενάριο την καταβολή σύνταξης γύρω στα 300 ευρώ με την συμπλήρωση 15ετίας. 

Επίσης, στο θέμα των κύριων συντάξεων, πέραν του πλαφόν που θα κατέβει στα 2.304 ευρώ, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ.Πετρόπουλος, η κυβέρνηση θα δώσει τη μάχη να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις. Υπενθυμίζεται ότι στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ο επανϋπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων και η διατήρηση της "προσωπικής διαφοράς" που θα προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία, τουλάχιστον μέχρι το 2018. 

Στις Επικουρικές το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6%-7% για 711.000 δικαιούχους. Στην περίπτωση αυτή, το "ψαλίδι" γλιτώνουν τουλάχιστον 358.000 συνταξιούχοι (σχεδόν το 33%) που εισπράττουν μέχρι 170 ευρώ επικουρική σύνταξη.