Η μαραθώνια σύνοδος κορυφής για το προσφυγικό καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς τύπου. 

Οι νέες προτάσεις της Τουρκίας αλλά και οι απαιτήσεις της έχουν επισκιάσει το θρίλερ που αρχικά ξέσπασε για το κλείσιμο του διαδρόμου των δυτικών βαλκανίων.

Ο Guardian γράφει: Η Τουρκία και η ΕΕ συμφώνησαν σε ένα περίγραμμα συμφωνίας «ένας μέσα ένας έξω».  Η Άνγκελα Μέρκελ περιγράφει τις νέες προτάσεις της Τουρκίας ως μια αποκάλυψη αλλά λέει πως χρειάζεται χρόνος για να συμφωνηθούν οι τελικές λεπτομέρειες.  Η εφημερίδα κάνει εκτενή αναφορά στο σχέδιο ένας μέσα ένας έξω που προβλέπει πως για κάθε παράτυπο μετανάστη που θα παίρνει πίσω η Τουρκία από την Ελλάδα, ένας πρόσφυγας από την Τουρκία θα αναχωρεί για μετεγκατάσταση στην Ευρώπη. 

Οι FT αναφέρουν: «Από όλα τα επίδοξα σχέδια επίλυσης του προσφυγικού στην Ευρώπη, ένα σύμφωνο που δημιουργήθηκε από τη Γερμανία και την Τουρκία τη Δευτέρα,  μπορεί να χαρακτηριστεί ως το πιο φιλόδοξο και πολιτικά εκρηκτικό». 

Στον γαλλικό τύπο η Le Monde τονίζει: «Απέναντι στο προσφυγικό και την Ευρώπη η Τουρκία ήταν αυτή που έθεσε το διακύβευμα. Προχώρησε σε μια σειρά από προτάσεις κάνοντας έτσι την έκπληξη αλλά και σε μια σειρά από απαιτήσεις. Τώρα όλα θα κριθούν σε δέκα μέρες». 

Η Figaro υπογραμμίζει: « Η ΕΕ παίρνει 10 μέρες για να καταλήξει με την Τουρκία». Σε άρθρα της η εφημερίδα επισημαίνει πως η σπαζοκεφαλιά του προσφυγικού περνά από την Τουρκία ενώ θέτει το ερώτημα αν το συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία

«Χωρίς συμφωνία το ευρω-τουρκικό παζάρι», αναφέρει η DW:
«Έπειτα από μια δραματική και μαραθώνια συνεδρίαση οι «28» ανέβαλαν τη λήψη των τελικών αποφάσεων. Προηγουμένως ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε καταθέσει νέες προτάσεις, καταλαμβάνοντας εξαπίνης ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες», προσθέτει.

Η Bild γράφει: «Τι μαθάμε από το ντιλ με τους τούρκους; Κάποιοι μιλούν για μια σημαντική ανατροπή στην προσφυγική κρίση... όμως όπως πάντα ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». 

Τέλος η αυστριακή Der Standard, αναφέρει: Στην τελική διατύπωση του κειμένου, ωστόσο, η διατύπωση ότι ο ''Δυτικός Βαλκανικός δρόμος'' για τους μετανάστες έχει κλείσει'' έχει διαγραφεί.