Απαισιόδοξος για το γεγονός ότι δεν επετεύχθη συμφωνία χθες στη Σύνοδο Κορυφής εμφανίστηκε σήμερα στο Βήμα Fm o εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι η περίοδος που μεσολαβεί για την επόμενη σύνοδο είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο: 

Είναι αρνητικό ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στη χθεσινή συνάντηση. Μεταφέρεται η διαπραγμάτευση για τις 15-18 Μαρτίου, η περίοδος που μεσολαβεί αποδεικνύεται και αναδεικνύεται ως εξαιρετικά κρίσιμη, το πρώτο στάδιο της είναι, θα έλεγα, άτυπο μεν, αλλά ουσιαστικό, διότι δεν είναι μέσα σε ευρωπαϊκό πλαίσιο οι συνομιλίες που θα κάνει σήμερα στη Σμύρνη ο κ. Τσίπρας με τον κ. Νταβούτογλου, που θα συζητήσουν και το προσφυγικό.

Επομένως, τα μάτια μας και της ελληνικής κοινής γνώμης, πρέπει να είναι στραμμένα πάνω σ’ αυτά τα οποία θα συζητηθούν εκεί, πόσω μάλλον που χθες η Τουρκία εμφανίστηκε με υπέρογκες και θα έλεγα παράλογες απαιτήσεις, αφού είχε φροντίσει όλο το προηγούμενο διάστημα να διαμορφώσει μια κατάσταση ασφυκτικής πίεσης προς την Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε ότι ''μια διασύνδεση προσφυγικού και οικονομικού προγράμματος μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους για τη χώρα, διότι μία έστω και μικρή ελάφρυνση αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα, εάν συνδεθεί με μείζονες υποχωρήσεις στο προσφυγικό, αυτές μπορεί να έχουν συνέπειες στρατηγικές και βάθους πολλών χρόνων''.

Όπως τόνισε:

Επιτέλους, είναι η ώρα να αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία της 12ης Νοεμβρίου του 2012, διότι αυτή είναι η βάση συζήτησης για την ρύθμιση του χρέους και όχι η άλλη. Πρώτο αυτό, δεύτερο, ούτως ή άλλως αυτή η συζήτηση όταν ξεκινήσει, προφανώς δεν θα αφορά τη γενναία διαγραφή. Θα αφορά ενδεχομένως μία επιμήκυνση και στην καλή περίπτωση μία μείωση των επιτοκίων, επομένως δεν είναι στο τραπέζι μία γενναία διαγραφή και βεβαίως δεν υπάρχει στο τραπέζι μία ευρωπαϊκή διάσκεψη ρύθμισης του χρέους συνολικά, που επίσης ήταν ένας από τους στόχους, μαξιμαλιστικούς, του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν λέω ότι δεν είναι θετική εξέλιξη, αλλά βλέπω ότι συνδέεται με ακόμα αυστηρότερα μέτρα.