Η πεποίθηση ότι μετά την χθεσινή σύνοδο Κορυφής η χώρα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα εκφράζεται μέσα από σημερινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία σημειώνεται ότι η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη θα πρέπει να είναι αυτή που κατεγράφη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε δήλωσή του για τη χθεσινή σύνοδο κορυφής EE-Τουρκίας, που αφορούσε το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, τόνισε πως από τη στιγμή που δεν υπήρξαν συγκεκριμένες δεσμευτικές και εφαρμόσιμες αποφάσεις «η Ελλάδα παραμένει σε απόλυτη εκκρεμότητα» καθώς «χωρίς τη στήριξη μίας κοινής ευρωπαϊκής θέσης μένει αντιμέτωπη με την παράταση της σημερινής δραματικής κατάστασης».
 
Ο κ. Κουμουτσάκος επεσήμανε τους δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και τη συνέχιση των εκτός ελέγχου μεταναστευτικών ροών στα σύνορά μας, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις υπερβολικές απαιτήσεις της Άγκυρας. 
 
Όπως δήλωσε: 
 
Η αποτελεσματική συνεργασία της Τουρκίας είναι απαραίτητη. Όμως, μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, προκειμένου η Άγκυρα να εφαρμόσει συμβατικές υποχρεώσεις της έναντι της Ελλάδας και της ΕΕ. Επιπλέον, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνεται πρόφαση ή άλλοθι για μη τήρηση και των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ σημείωσε, επίσης, πως «οι ημέρες μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων» και πως η ελάχιστη ελληνική επιδίωξη είναι αυτή που κατεγράφη στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. 
 
«Αυτό, τουλάχιστον, περιμένουμε να επιτύχει ο κ. Τσίπρας και όχι να γίνεται "συνήγορος" των "δελεαστικών", όπως είπε, προτάσεων του κ. Νταβούτογλου» πρόσθεσε.