Την ικανοποίησή της για την τελική δήλωση των αρχηγών των κρατών και Κυβερνήσεων των Χωρών Μελών της ΕΕ, εκφράζουν κύκλοι της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας πως το κείμενο της δήλωσης ανταποκρίνεται στις θέσεις που διαμόρφωσε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών της 43/2016. 

Ταυτόχρονα τονίζουν τα σημαντικότερα σημεία των αποφάσεων: 

  • Την επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων, «προκειμένου να ανακουφιστεί το βαρύ φορτίο που προς το παρόν πέφτει επάνω στην Ελλάδα».
  • Την υλοποίηση των δεσμεύσεων για επανεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία σε χώρες της ΕΕ.  
  • Την στήριξη στην Ελλάδα για άμεσες επιστροφές στην Τουρκία, των παράτυπων μεταναστών που δεν χρειάζονται διεθνή προστασία.
  • Την κατεπείγουσα προώθηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, στην βάση του εθνικού σχεδιασμού και σε συνεργασία με την Κομισιόν, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών.

Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν πως η προσπάθεια της κυβέρνησης, για την διαχείριση του Προσφυγικού συνεχίζεται σήμερα, 8/3/2016 με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Σμύρνη.

Καταλήγουν δε πως το τελικό κείμενο της δήλωσης, διαμορφώθηκε σε αντίθεση με τις επιδιώξεις μιας ομάδας κρατών μελών, που, επί της ουσίας, δεν επιθυμούσαν καμία απόφαση, καμία ενέργεια και καμία δέσμευση για το προσφυγικό ζήτημα