Σε καλό κλίμα για την Ελλάδα διεξήχθη η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό καθώς στο πλευρό της χώρας μας συντάχθηκαν περισσότερες φωνές. Για μία ακόμα φορά η Ελλάδα δεν ήταν απολογούμενη τουναντίον οι εταίροι κατάλαβαν το δυσανάλογο βάρος που σηκώνουμε.  

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης τονίζει στο newpost ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα αλλά χρειάζεται δουλειά και όχι πανηγυρισμοί.  

Είναι ένα μικρο θετικό βήμα υπό την προϋπόθεση ότι όσα χθες αποφασίστηκαν στα χαρτιά θα συγκεκριμενοποιηθούν απολύτως στις 17 και 18 Μαρτίου και κυρίως θα γίνουν πράξη, σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης. Μάλιστα υπογραμμίζει πως το πλαίσιο των χθεσινών αποφάσεων εμπεριέχει τους περισσότερους από τους στόχους της που έθεσαν οι Έλληνες πολιτικοί αρχηγοί στη σύσκεψη με το κοινό ανακοινωθέν.

Πάντως ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιεί ότι δεν δικαιολογείται καμιά επανάπαυση και  πολύ περισσότερο πανηγυρισμοί. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί , όπως τονίζει στο newpost ότι  η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη καθώς χθες είχε περισσότερες φωνές στήριξης και συμπαράστασης από ποτέ. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης παράλληλα καλεί τους εταίρους μας να αντιληφθούν ότι από λόγια έχουμε χορτάσει,  τώρα είναι ώρα των συγκεκριμένων έργων και από την πλευρά τους αλλά και από τη γείτονα Τουρκία, αφού μέχρι στιγμής μόνο εμείς σηκώνουμε το κύριο βάρος της προσφυγικής κρίσης.  

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι τώρα είναι η ώρα όλες οι πλευρές να κινηθούν αποφασιστικά για να γεφρώσουν τις όποιες διαφορές παραμένουν. Χαρακτήρισε τη διαδικασία επείγουσα και εκτίμησε μάλιστα ότι με βάση τους αριθμούς μία τέτοια εξέλιξη είναι και απολύτως εφικτή. 

Ευθύνες στην ΕΕ επιρρίπτει μέσω του newpost η Ελίζα Βόζενμπεργκ, που πάντως θεωρεί εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι δεν αποτυπώθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων το ζήτημα των κλειστών Συνόρων.

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ μας προϊδέασε για μια  εξαιρετικά σκληρή συζήτηση το απόγευμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Δεν υπήρξε καμία απόφαση στην πραγματικότητα μας λέει και ο μόνος κερδισμένος είναι η Τουρκία, αφού γνωρίζει πως οι εκβιασμοί της μπορούν να πιάσουν τόπο. Η κ. Βόζενμπεργκ εμφανίζεται απαισιόδοξη για τις εξελίξεις αφού τονίζει πως εάν δεν αποφασιστούν ουσιαστικά βήματα και λύσεις από την ΕΕ η Ελλάδα θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών, κάτι που αποτελεί την γραμμή των χωρών Βίζενγκραντ.

Δεν υπάρχουν εγγυήσεις τονίζει στο newpost η Ευρωβουλευτής της ΝΔ ότι οι πρόσφυγες δεν θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας ενώ επέκρινε με σφοδρότητα την ΕΕ , η οποία εξακολουθεί να χρηματοδοτεί τα Σκόπια, τα οποία όχι μόνο έχουν κλείσει τα Σύνορα αλλά έχουν καταγράψει και απάνθρωπη αντιμετώπιση των προσφύγων με χρήση χημικών και βίαιης απώθησης μικρών παιδιών και γυναικών. Η μετεγκατάσταση δεν είναι δεσμευτική, κυρώσεις δεν προβλέπονται και στην καλύτερη περίπτωση εάν δεν υπάρξουν διασφαλίσεις θα δεχόμαστε 20 με 25 χιλιάδες πρόσφυγες από τη γειτονική Τουρκία, σημειώνει η Ελίζα Βόνζεμπεργκ.