Συζυγία πολλών πολιτικών γεγονότων σε ένα «περίεργο» για τη χώρα περιβάλλον, βλέπουν μέσα στον Απρίλιο τα στελέχη της ΝΔ. Η «ευθυγράμμιση» των γεγονότων αυτών, που επικεντρώνονται κυρίως γύρω από το προσφυγικό και την οικονομία, θεωρούν στη Συγγρού ότι θα είναι καταλύτης που θα πυροδοτήσει εξελίξεις που θα φέρουν την Ελλάδα σε πιο δύσκολη κατάσταση, με τη ζημιά να μην είναι εύκολα αναστρέψιμη.

Για τη ΝΔ, η χθεσινή στάση της Τουρκίας στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων της γείτονος, με τις πληροφορίες που φθάνουν στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναφέρουν, ότι εκτός από την αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, μέσα στον επόμενο μήνα θα υπάρξει κινητικότητα και στο Κυπριακό, ενώ και η Ελλάδα θα πιεστεί να λύσει και ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως το Σκοπιανό.

Υπό τα δεδομένα αυτά, στη ΝΔ παρόλο που υπάρχει εικόνα για τη θέση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θέλουν να κάνουν καμία πρόβλεψη για τις προθέσεις του, καθώς δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. «Προχωρούν μέρα με τη μέρα, χωρίς σχεδιασμό, με μόνο στόχο να καθίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην εξουσία», έλεγε στο newpost.gr, στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

«Είναι προφανές ότι συνεχίζει τη στρατηγική του διχασμού», σχολίαζε ο ίδιος για τον κ. Τσίπρα, έπειτα και από το δίλλημα «ανθρωπισμός ή ακροδεξιά», που επιχείρησε να βάλει στην προσφυγική κρίση ο πρωθυπουργός λίγες ώρες πριν πετάξει για τη βελγική πρωτεύουσα. Στη στρατηγική αυτή εντάσσουν από τη Συγγρού και τη συντονισμένη επίθεση Παππά-Γεροβασίλη κατά της ΝΔ, την οποία προσπάθησε ο υπουργός Επικρατείας να ταυτίσει με τις χώρες του Βίζεγκραντ, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής.

Τα στελέχη της Συγγρού θεωρούν ότι με τις κινήσεις αυτές, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να κατασκευάσει εχθρούς και σε συνδυασμό με τα μέτωπα που ανοίγει σε όλα τα επίπεδα (αξιολόγηση, αγροτικό κλπ), θέλει να συσπειρώσει ένα συγκεκριμένο πυρήνα ψηφοφόρων της και να δημιουργήσει το μύθο για την επόμενη μέρα, γύρω από το όνομα του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος «προσπάθησε, αλλά πολεμήθηκε και δεν για αυτό δεν μπόρεσε να πετύχει».

Πολιτικά αυτό εξηγείται από τη Συγγρού, από το γεγονός ότι αντιθέτως με ότι συμβαίνει στη ΝΔ, της οποίας οι ψηφοφόροι ανεξαρτήτως αρχηγού, έχουν παραταξιακή συνείδηση, στην Κουμουνδούρου ισχύει το «ΣΥΡΙΖΑ ίσον Τσίπρας» και επομένως αν περάσει στην κοινωνία η άποψη ότι ο πρωθυπουργός «κυνηγήθηκε» από τα «συμφέροντα» θα επιβιώσει στην επόμενη μέρα, εάν τελικά οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, για να βρίσκεται στην αντιπολίτευση και να σφυροκοπεί τη νέα κυβέρνηση.