current views are: 9

8 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση16:52

Τσίπρας: Τουρκία και Ελλάδα θα λύσουμε μαζί το προσφυγικό – Νταβούτογλου: Μοιραζόμαστε το βάρος (Βίντεο)

«Τουρκία και Ελλάδα θα λύσουμε μαζί το προσφυγικό», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, να τονίζει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Δημοσίευση 16:52’

«Τουρκία και Ελλάδα θα λύσουμε μαζί το προσφυγικό», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, να τονίζει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

«Τουρκία και Ελλάδα θα λύσουμε μαζί το προσφυγικό», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, να τονίζει ότι οι δύο χώρες μοιράζονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα, μετά τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη υπογράφηκαν συμφωνίες με την Άγκυρα σε μία σειρά από τομείς, όπως ο τουρισμός και το εμπόδιο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου των δύο ηγετών, ο έλληνας πρωθυπουργός  υπογράμμισε πως το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα και Τουρκία δεν είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η κεντρική Ευρώπη και θα λύσουμε από κοινού τα προβλήματα της προσφυγικής κρίσης και δεν θα μας επιβάλλει κανείς την λύση. Θεωρώ απαράδεκτο να έχουμε υψηλής τεχνολογίας συστήματα και να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνάει μέσα από μεγάλες προκλήσεις, όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Δηλώνουμε από κοινού ότι αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας».

«Να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας, να ξεπεράσουμε κοινά προβλήματα και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς μας είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε πως η αύξηση των παραβιάσεων από τουρκικής πλευράς δεν συνάδει με το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Για το Κυπριακό ο κ. Τσίπρας είπε ότι συζήτησαν το θέμα επιμένοντας ότι η δίκαιη λύση καθίσταται όλο και πιο επιτακτική επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εντός του πλαισίου κοινοτικού κεκτημένου ώστε οι κοινότητες Ελληνοκυπρίων Τουρκοκυπρίων και άλλων μειονοτήτων να ζουν ειρηνικά χωρίς την ανάγκη τρίτων.

«Σε πολύ θετικό κλίμα συζητήσαμε και τα προβλήματα του Αιγαίου και του Κυπριακού. Ο αξιότιμος κ. Τσίπρας έδειξε και για τα δύο ζητήματα μεγάλη αποφασιστικότητα ώστε να λυθούν και τον ευχαριστώ. Θέλουμε να είμαστε οι χώρες που δεν αναφέρονται για τα προβλήματα των προσφύγων αλλά οι χώρες που δημιουργούν κλίμα ειρήνης και ηρεμίας στην περιοχή» είπε από την πλευρά του ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία μοιράζονται το προσφυγικό πρόβλημα», επεσήμανε ο τούρκος, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα έχει επηρεαστεί από αυτή τη κρίση.

Εμείς, ανέφερε απαντάμε από κοινού και αναζητούμε λύσεις που θα μειώσουν τις δραματικές καταστάσεις στη θάλασσα του Αιγαίου. Θα πρέπει να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί για την κατανομή του βάρους της προσφυγικής κρίσης, είπε ο κ. Νταβούτογλου, ενώ αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπεγράφησαν.

 

Δείτε πώς μετέδωσε το newpost λεπτό προς λεπτό τη συνέντευξη Τύπου του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Αλέξη Τσίπρα: 

Live bloging*


σχετικα αρθρα