Για ώθηση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον τούρκο ομολογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, στο περιθώριο του 4ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών στη Σμύρνη.

Με μηνύματά του στο Twitter, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

Έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε ώθηση στις σχέσεις μας σε νέες βάσεις, με μια σειρά σημαντικών διμερών συμφωνιών, με εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, για να σταματήσουν να πνίγονται αθώοι στο Αιγαίο και με περισσότερη διεθνή συνεργασία επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, στην ταραγμένη γειτονιά μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες επικαιροποίησαν το πρωτόκολλο για την επανεισδοχή των παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι ο έλληνας πρωθυπουργός μετέβη στη Σμύρνη με φορτωμένη ατζέντα, η οποία περιλαμβάνει τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για το προσφυγικό, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας, με έμφαση σε ζητήματα μεταφορών, εμπορίου και τουρισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να υπάρξει συμφωνία για την ακτοπλοϊκή σύνδεση ανάμεσα στην Θεσσαλονίκη και την Σμύρνη, καθώς και για την σιδηροδρομική σύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, θα διεξαχθεί και το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή 36 ελληνικών επιχειρήσεων και φορέων κυρίως από τους κλάδους του τουρισμού και των ακινήτων, των τροφίμων και ποτών, των κατασκευών και δομικών υλικών, των μεταφορών και logistics.

Επιπλέον, το απόγευμα αναμένεται να ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.